Meșteșugul confecționării unei coșărci
cuprinde mai multe etape: se curăță de coajă lemnul verde de alun, recoltat de regulă toamna, se despică și se finisează în nuiele subțiri și groase pentru făcutul ”podelei” și a ”șinelor”.
Nuiaua de alun se curbează pe genunchi și cu ajutorul cuțitului se despică „curelușa”. Se curăță apoi coaja de pe ea cu cuțitul pentru a se putea împleti. Se face colacul sau ”roata” dintr-o nuia ceva mai groasă, apoi, se leagă cu curelușa despicată. Dintr-o bucată de lemn mai gros, se despică podeaua și câte 3-4 șine mai înguste.
Împletitul începe cu legatul ”rujii” (se pornește de la mânerul coșărcii) mergându-se apoi spre margini până se ajunge la colac (roată); dacă e nevoie se mai adaugă una sau două șine mai înguste, până se termină . Împletitul se face cu trei petele odată.
Roxana Maria Man, Ocupații tradiționale ale romilor, Sibiu 2010
Împletitul coșărcii la Săcal, Mureș 1965, Arhiva Muzeului Etnografic ”Anton Badea”
Sursa informațiilor Muzeul Etnografic Reghin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu