LINK EXCHANGE

marți, 15 noiembrie 2022

Ecologie, poluare şi protecţia mediului

 



Deschiși permanent pentru cunoaștere!

Ecologie, poluare şi protecţia mediului

„Cartea pe care nu o citești nu te poate ajuta.”
Jim Rohn
Ecologia = știință care se ocupă cu studiul relațiilor dintre organisme și mediul lor de viață, la nivel de individ, populație sau comunitate.
Primul care a descris principiul interacțiunii în lumea vie a fost savantul Charles Darwin. El a observat că diferite specii se influențează reciproc prin activitățile lor. În unele cazuri, de aceste interacțiuni reciproce depinde perpetuarea unei specii. Ideile lui Charles Darwin au fost dezvoltate de zoologul Ernst Heinrich Haeckel în „Studiul interacțiunilor dintre organismele vii și ambient și organismele vii între ele în condiții naturale”, fiind primul care a formulat termenul de ecologie în anul 1866.
Poluarea s-a manifestat încă din era glaciară odată cu apariţia localităţilor, oraşelor, când omul a început să transforme mediul său înconjurător prin activităţi de minerit, defrişarea pădurilor iar revoluţia industrială a adus transformări radicale. Intensificarea producției industriale a accentuat poluarea apei, aerului şi solului determinând şi apariţia unor probleme de sănătate publică.
În a doua jumătate a sec. al - XX-lea prin conştientizarea importanţei menţinerii calităţii factorilor de mediu, semnificaţia termenului ecologie s-a lărgit, fiind asimilat ideii de protecţie a mediului înconjurător.
Aspectele de mediu au început să fie conștientizate la nivel general în anii 1960.
Prima mişcare pentru protecţia mediului din lume a fost Clubul Roman, înființat în 1968 de către economistul Aurelio Peccei.
Prima Conferinţă de Mediu a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la Stockholm a fost în anul din 1972. Un rezultat semnificativ a acesteia au fost adoptarea a 26 de principii care au pus bazele protecției mediului.
În prezent, toate activitățile omului modern ar trebuie analizate prin prisma ecologiei, a dezvoltării durabile şi a impactului pe care îl produc asupra mediului înconjurător.
Biblioteca Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume din domeniile ecologiei, poluării şi protecţiei mediului.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizitaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 decembrie 2022.
1. Dicţionar de ecologie, de Petre Neacşu şi Zoe Apostolache Stoicescu, ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1982;
2. Ecologie şi Protecţia ecosistemelor de Alexandru Ionescu şi Radu Stancu, editată de Muzeul Judeţean Argeş, Piteşti, 1980;
3. Poluarea mediului ambiant de Luciniu Ioan Ciplea şi Alexandru Ciplea, ed. Tehnică, Bucureşti, 1978;
4. Economia de energie începe de acasă, National Geografic România, martie 2009, Bucureşti;
5. Mic atlas de ecologie de Aurora Mihail, ed. All, Bucureşti, 2008;
6. Ecologia – enciclopedia în imagini, trad. Maria-Monalisa Pleşea, ed. Rosetti Educaţional, Bucureşti, 9.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu