LINK EXCHANGE

vineri, 18 noiembrie 2022

Cărămidă romană cu ștampila Cohors I Cretum.

 

PIESA LUNII NOIEMBRIE

Cărămidă romană cu ștampila Cohors I Cretum.

Referitor la modalitatea de realizare a materialelor de construcţie, exista un întreg proces tehnologic ce presupunea mai multe etape. Totul pornea de la exploatarea materiei prime, a lutului, care trebuia să aibă anumite calităţi întrucât influenţa calitatea produselor tegulare. Vitruvius recomanda pentru realizarea cărămizilor, „pământul alb argilos” (ex terra albida cretosa), „argila roşie” (ex rubrica) şi doar în cazul în care acestea nu se găseau, putea fi utilizat „pământul moale” (masculo sabulone).
Perioada de exploatare a lutului era de obicei primăvara, uneori chiar toamna. Urma eliminarea impurităţilor (pietre, resturi vegetale) prin spălarea şi omogenizarea pastei în bazine de frământare. Pasta rezultată era turnată şi presată cu mâna în tipare de lemn, dimensionate în funcţie de materialul tegular dorit. Partea superioară a cărămizilor era uniformizată în vederea aplicării mărcilor de cărămidar. O altă etapă importantă din acest proces tehnologic era uscarea cărămizilor care se făcea de obicei primăvara, vara şi toamna, aşa cum recomandă şi Vitruvius, în locuri umbrite ce asigurau o evaporare lentă şi uniformă a apei, evitându-se astfel pericolul crăpării cărămizilor.
Tot Vitruvius, recomanda pentru construcţii, cărămizile făcute cu doi ani înainte.
Exponatul va putea fi admirat până la sfârșitul lunii noiembrie 2022, de marți până duminică, între orele 9-16, în cadrul expoziției temporare organizată la Muzeul Regiunii Porților de Fier – Pavilionul Multifuncțional, str. Independenței, nr. 2.

 

Sursa informațiilor Victor Bunoiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu