LINK EXCHANGE

luni, 3 octombrie 2022

Atelierul de broderie

 



Din cele mai vechi timpuri, oamenii au simțit nevoia de a-și înfrumuseța veșmintele, de cele mai multe ori din motive sociale, pentru a-și arăta statutul. Evident că oamenii de rând nu-și permiteau luxul unor materiale mai bune sau pe cel de a-și împodobi hainele, acesta rămânând un privilegiu al castelor superioare.
Lumea cosmopolită a Braşovului comanda trusouri brodate pentru copii, zestrea fetelor de măritat sau pentru decorarea interiorului, feţe de masă, şerveţele, feţe de pernă brodate, cearceafuri etc.
În secolul al XIX-lea în centrul Braşovului existau numeroase ateliere meşteşugăreşti care lucrau în spiritul modei apusene. Femeile care au lucrat în aceste ateliere au realizat prin talentul și priceperea lor adevărate lucrări de artă de o mare valoare. Aceste broderii sunt dovezi de mari posibilități artistice ale femeilor noastre, care, cu multă dibăcie realizau în diverse tehnici, modele de broderii sparte combinate cu cea plină, alb pe alb, din pânză fină (şifon, batist, grenadină), combinaţii ingenioase cu dantele lucrate manual, cu diferite pliseuri şi tăieturi, unele preluate din jurnalele de modă de la Viena sau alte orașe central-europene.
Vă invităm la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului să descoperiți aceste exponate care dau măsura măiestriei acestor ateliere braşovene (de miercuri până duminică, de la 9.00 la 17.00).
#atelieremestesugaresti #broderie #MuzeulCivilizațieiUrbaneaBrașovului #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu