LINK EXCHANGE

joi, 8 septembrie 2022

Vernisajul expoziției „Depozite de unelte și arme descoperite la Târgșoru Vechi, jud. Prahova”

 

La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a avut loc astăzi, 8 septembrie 2022, vernisajul expoziției „Depozite de unelte și arme descoperite la Târgșoru Vechi, jud. Prahova”.
”Depozitele de unelte, arme și ceramică bizantină, datate în secolele X-XI p.Chr., au fost identificate în partea de SE a sitului. Au fost evidențiate în plan la adâncimea de -0,61 m față de nivelul actual de călcare, ca o pată de formă aproximativ circulară cu diametre de 1,30 m și 1,20 m. Stratul de culoare gri-cenușiu care forma umplutura complexelor se distingea vag de stratul de argilă galben-verzui în care a fost săpat.
În urma golirii gropilor au fost recuperate câteva kilograme de unelte de fier (brăzdare de plug, topoare de luptă, unelte agricole), 7 vase ceramice de calitate foarte bună și două lingouri de plumb.
Printre obiectele de metal se numărau atât piese întregi cât și piese fragmentare.
Vasele ceramice erau excelent păstrate, fiind doar fisurate ca urmare a presiunii exercitate de greutatea solului. Acesta este un indiciu clar că obiectele au fost depuse și apoi acoperite cu o atenție deosebită.
Cele trei depozite de unelte și arme din fier reprezintă o descoperire unică în peisajul arheologic al Munteniei, fiind primele descoperiri de acest tip realizate în cadrul unei cercetări arheologice. Până în prezent depozitele de unelte și arme cunoscute proveneau din descoperiri întâmplătoare, așa cum este cazul depozitelor de la Radovanu, Curcani (jud. Călărași), Bârlogu (jud. Argeș), Budești, Dragosloveni, Obrejița, Răstoaca (jud. Vrancea), Ploiești Triaj (jud. Prahova). Îngroparea acestor depozite de unelte și arme se realizează în contextul „embargoului” asupra fierului și a pieselor de armament instaurat de către împărații bizantini asupra teritoriilor de la nordul Dunării. În acest context, depozitele de unelte și arme datate la sfârșitul secolului al IX-lea și în secolul al X-lea ar fi putut căpăta valoarea de bunuri de prestigiu.”
Arhg. dr. Bogdan Ciupercă

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu