LINK EXCHANGE

joi, 22 septembrie 2022

Ștergar dobrogean cu cocoși

 

Exponatul săptămânii - Ștergar dobrogean cu cocoși
Ștergarul prezentat astăzi a fost achizitionat în anul 1974 din satul Viile, comuna Ion Corvin, județul Constanța. Fișa analitică de evidență a patrimoniului consemnează numele țesătoarei – Bâcă Sanda, născută în aceeași localitate la 1885.
Ștergarul este țesut la războiul din gospodărie, în 2 ițe, din bumbac și borangic, este ales peste fire și prezintă dantelă croșetată, având lungimea de aproximativ 3 metri și lățimea de 65 cm.
Câmpul central este ”învrâstat” cu vărgi din fire de bumbac tors mai gros, dispuse la distanțe egale.
La capete, ștergarul prezintă o compoziție decorativă având drept motiv central doi cocoși într-o reprezentare realistă, realizați cu alb, roșu și negru.
Respectând principiile artei decorative populare – simetria, alternanța și repetiția – cei doi cocoși afrontați sunt asociați cu reprezentările stilizate ale unor păsări de baltă. Pe registrele laterale se înșiruie ritmic motive puternic stilizate ce le îndepărtează de un model real avimorf sau zoomorf.
În simbolistica motivelor decorative populare, cocoșul este un simbol solar, pentru că prin cântecul său anunță rasaritul soarelui. Totodată este văzut ca simbol al curajului, bogăției și protector al gospodăriei împotriva duhurilor necurate.
Prin Ordinul din 2014, nr. 2154, poziția 4, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată la categoria TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu