LINK EXCHANGE

joi, 22 septembrie 2022

Medalia românească: VORONEȚ

 

VORONEȚ – CAPODOPERĂ A ARTEI UNIVERSALE
„Io Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al ţării Moldovei, Fiul lui Bogdan voievod, a început să zidească această casă în mănăstirea de la Voroneţ, întru numele Sfântului şi Slăvitului şi Marelui Mucenic, purtător de biruinţă, Gheorghe, în anul 6996 (1488), luna 26, în lunea după coborârea Sfântului Duh; şi s-a sfârşit în acelaşi an, luna septembrie 14.” - Pisania păstrată din anul înălțării mănăstirii (1488)
„Capela Sixtină a Estului”
Mănăstirea Voroneț, un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare.
Legenda originii Mănăstirii Voroneț unește două mari personalități ale nației române: ctitorul mănăstirii, Ștefan cel Mare și Sfânt, și Sf. Daniil Sihastrul, primul stareț al mănăstirii, sihastru și duhovnic vestit. O candelă aprinsă veghează mormântul Sf. Daniil Sihastrul, de unde obștea mănăstirii ia lumina și binecuvântarea pentru slujbele de dimineață, după-amiază și de la miezul nopții.
Expresie artistică a rafinamentului și gustului pentru frumos a poporului nostru, Sfânta Mănăstire Voroneț îndeamnă la pietate și încântă inima și mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colțurile lumii.
Mănăstirea Voroneţ, prin arhitectură şi pictura exterioară, este o raritate în arta universală. Valoarea sa artistică atinge înălțimea supremă. Albastrul de Voroneț consfințește o enigmă splendidă, o dogmă. Contemplând bogăţia culorilor, avem senzația că albastrul este cea mai sensibilă culoare şi, sub acţiunea luminii, se decolorează cel dintâi. Sfântul Gheorghe, pe fundalul albastru, zdrobește balaurul, iar temele de canon din Scriptură se întregesc cu sfinţii de la faţa locului.
În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Moldovița, Sucevița, Humor, Arbore, Pătrăuți, Probota și „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava), pe lista patrimoniului cultural mondial.
Monetăria Statului dedică Capelei Sixtine a Estului produsul medalistic „VORONEȚ”, inclus în secțiunea Bisericile pictate din nordul Moldovei - Programul Medalistic 2022.
Setul medalistic de colecție - format din medalie însoțită de broșură și cutie de lemn - poate fi procurat de la magazinele Monetăriei, la prețul de 1.299 lei/set, pentru medalia din argint și de 342 lei/set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
# Material:​Argint 999‰
- Diametru:​60 mm
- Greutate:​173 grame
- Calitate:​patinată
* Tiraj fix:​60 bucăți
# Material:​Aliaj de cupru
- Diametru:​60 mm
- Calitate:​patinată
* Tiraj fix:​40 bucăți

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu