LINK EXCHANGE

joi, 29 septembrie 2022

Cafenelele Brașovului

 

Carte poștală, Cafeneaua Elite, cca 1930, Fondul documentar al Muzeului de Etnografie Brașov


 Carte poștală, terasa Cafenelei Elite, cca 1930, Fondul documentar al Muzeului de Etnografie Brașov


 Cafeneaua Krone, reclamă, anul 1910, Fondul documentar al Muzeului de Etnografie Brașov


 Cafeneaua Drechsler, reclamă, anul 1924, Fondul Documentar al Muzeului de Etnografie Brașov


 Cafeneaua Central, reclamă, anul 1932, Fondul Documentar al Muzeului de Etnografie Brașov

Cafenelele Brașovului
Ziua internațională a cafelei ne oferă prilejul de a vă prezenta ambianța cafenelelor Brașovului de acum un veac:
,,În colțul Uliții Vămii cu Târgul Grâului era casa mare și domnească a lui Trauschenfels. La parter s-a amenajat, în 1894, o cafenea modernă, în care trecu, din celălalt capăt al Uliții Vămi, cafegiul Drechsler. În locul lui se instală, în noua Casă a Pensiilor, Erdelyi-Weiss, care vara ţinea şi cafeneaua de pe promenadă. Ceva mai departe era cafeneaua Belvedere, la care aveam voie să luăm câteodată o îngheţată. Când s-a zidit Reduta cea nouă, s-a deschis şi în ea o cafenea. Astea erau toate cafenelele Braşovului – afară de câteva localuri de noapte cam deocheate – căci Elite din piaţă e mai nouă.
La geamurile mari și pe nelipsitele bănci îmbrăcate în catifea roșie stăteau ofițerii garnizoanei. Chelnerii le aduceau un teanc de jurnale prinse în dispozitive de trestie, pe care le așezau lângă clientul care își bea cu multă poftă cafeaua cu lapte, cu frișcă multă. La biliardul din fund jucau cei pasionați de acest joc, pe când la o masă din fața casieriței jucau șah doi bătrâni taciturni. Spre seară veneau jucătorii de cărți, ca să facă partidele lor de ,,calabrias”.
Viața de cafenea ține de influența Vienei, orașul cafelei cu lapte - ,,melange şi capuţinăr”, al cornurilor rumene, cozonacului cu stafide și al jurnalelor. (Sextil Pușcariu, ,,Brașovul de altădată”)
Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre viața brașovenilor din secolele trecute, despre activitatea cormercială în care colonialele au ocupat, timp de secole, un loc însemnat, vă așteptăm la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, de miercuri până duminică, de la 10.00 la 18.00.
#Ziuainternaționalăacafelei #cafeneledinBrașov #cafeaculapte #Brașovuldealtădată #mirodenii #coloniale #Transilvania #MuzeulCivilizațieiUrbaneaBrașovului Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #haișitulamuzeu
 

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu