LINK EXCHANGE

miercuri, 3 august 2022

Punguţă de tutun

 


Exponatul săptămânii – “Punguţă de tutun
Accesoriu specific tătarilor dobrogeni, punguţa, denumită local “kĭse” sau “tütün kĭsesĭ”, reprezintă un obiect cu valoare ceremonială, care era dăruit în cadrul obiceiurilor de nuntă mirelui, socrului sau peţitorilor.
Punguţele, care pot fi pentru păstrarea banilor, ceasului sau tutunului, au fost întotdeauna realizate din materiale somptuoase, în care primează catifeaua, satinul, firul metalic şi paietele. Tot ca de nuntă, punguţa se putea fixa cu acul în mijlocul unei batiste brodate, alcătuind ansamblul numit “kĭselĭ ҫevre” sau “kĭselĭ şewre”.
Piesa, destinată păstrării tutunului, a fost lucrată în primul sfert al secolului al XX-lea in satul Cotu Văii, judeţul Constanţa, iar în anul 1974 a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară.
Confecţionată din catifea violet aplicată pe un suport din carton, punguţa prezintă un decor brodat cu fir metalic argintiu şi paiete, structurat pe două registre ale căror motive florale şi fitomorfe stilizate apar identic tratate pe ambele feţe. Marginile punguţei sunt decorate cu un şnur bicrom (fir metalic argintiu şi mătase violet) şi şapte ciucuri din fir metalic argintiu.
Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2250/ 04.05.212 emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu