LINK EXCHANGE

miercuri, 17 august 2022

Cingătoare -Kawkaz kuşak

 

Exponatul săptămânii – “Cingătoare -Kawkaz kuşak
Podoabă aparţinând etniei tătare, “kawkaz kuşak”-ul este o piesă cu valoare de însemn identitar, care completa costumul femeiesc de sărbătoare.
Elaborată în atelierele caucaziene (de unde vine şi denumirea “kawkaz”, “kuşak” fiind termenul pentru “cingătoare” în limba tătară), această podoabă a fost integrată portului femeiesc în perioada anterioară Războiului Crimeii (1853-1856).
Pe un cordon textil metalizat auriu, cu lizierele argintii decorate cu elemente liniare negre sunt aplicate două paftale cu disc central şi 14 plăcuţe. Paftalele lucrate din argint sunt ornamentate cu motive vegetal-florale, iar discul are ca motiv dominant o floare stilizată. Plăcuţele confecţionate din alamă argintată sunt decorate în tehnicile inciziei şi gravării, având motive florale şi fitomorfe evidenţiate prin tehnica niello.
Cingătoarea a fost lucrată în perioada 1850-1875 într-un atelier urban caucazian, în care au activat şi argintari de origine slavă. A intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară în anul 1974, fiind achiziţionată din satul Osmancea, judeţul Constanţa.
Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2250/ 04.05.2012 emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu