LINK EXCHANGE

sâmbătă, 18 iunie 2022

IHTIOLOGIA ÎN ROMÂNIA

 





Proiectul cultural – expozițional „Valoarea cărții”
IHTIOLOGIA ÎN ROMÂNIA
„Scriitorul nu este decât jumătate din cartea sa. Cealaltă jumătate este cititorul de la care scriitorul are ce învăța.“
(P.L. Traves)
Ihtiologia este o ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul peştilor.
Primele cercetări ştiinţifice asupra peştilor din apele ţării noastre au fost publicate în anul 1726 de către Ludovic Ferdinand Marsigli, inginer topometru militar, cu misiuni speciale de cartare pe Valea Dunării în special în zona insulei Ada-Kaleh. Aceste cercetări ihtiologice sunt publicate într-o bogată monografie intitulată „Danubius pannonico mysicus (observationibus)“.
Printre obiectivele cercetărilor ihtiologice se numără evaluarea populațiilor de pești, stabilirea strategiei pentru mediul marin, protecția și conservarea mediului marin, refacerea ecosistemelor marine în zonele în care acestea au fost afectate. Aceste cercetări duc colateral şi la dezvoltarea industriei. Pe baza cercetărilor ihtiologice se elaborează metode de estimare a rezervelor economice de pește și stabilirea cantităților de pește ce poate fi capturat. Se determină cât pește se poate pescui în mări și oceane, în bazinele de apă dulce, se planifică dezvoltarea pisciculturii,
Sunt cunoscute lucrările, din acest domeniu, ale unor emblematici biologi români pe care astăzi îi omagiem şi expunem câteva din valoroasele lor cărți, rezultate în urma a numeroși ani de studii şi cercetare.
• Ioan Borcea (30.01.1879 – 30.07.1935), este considerat părintele oceanografiei românești fiind una dintre figurile proeminente ale biologiei naționale. Este fondatorul Stațiunii zoologice marine de la Agigea, a pus bazele şcolii româneşti de oceanografie, a fost membru corespondent al Academiei Române.
• Sergiu Cărăușu (15.02.1907-1997) a fost un zoolog, hidrobiolog și ihtiolog român de reputație europeană, de origine basarabeană. A fondat împreună cu profesorul Ioan Borcea școala hidrobiologică de la Universitatea din Iași. A fost director al Stațiunii Marine de la Agigea în perioada 1953-1960.
• Grigore Antipa (10.12.1867 – 09.03.1944) a pus bazele hidrobiologiei românești prin studii asupra Dunării şi mecanismelor productivității apelor, a studiat peștii României şi pescuitul la români. Excepțional organizator, a pus bazele muzeului ce îi poartă numele şi a înființat stațiunea biooceanografică de la Constanța (1932).
• Mihai Băcescu (28.03.1908 – 06.08.1999) a fost un zoolog, oceanolog și muzeolog român, membru titular al Academiei Române.
Biblioteca de specialitate a Complexului Muzeului de Științele Naturii Ion Borcea, expune din colecția de carte proprie, câteva volume despre ihtiologia românească şi lucrări scrise de şi despre importanți ihtiologi români.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizitaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 februarie 2022.
1. Istoria ihtiologiei româneşti de George Vasiliu şi Gheorghe Manea, Buletinul de cercetări piscicole, Bucureşti, 1987;
2. Opere, Ihtiofauna Mării Negre, de Ioan Borcea, Rovimed Publishers Bacău, 2006;
3. Profesorul Ioan Borcea şi Staţiunea Zoologică Marină de la Agigea, de Sergiu Cărăuşu, (culegere de extrase din publicaţii ale Academiei de Ştiinţe din România şi extrase din Analele ştiinţifice ale Universităţii din Iaşi, scrise de profesor între anii 1927-1947);
4. Tratat de Ihtiologie, de Sergiu Cărăuşu, Ed. Academiei Republicii Populare Române, 1952;
6. Dunărea şi problemele ei ştiinţifice, economice şi politice, de Grigore Antipa, ed. Tipo Moldova, Iaşi, 2011;
7 Bibliographie Roumaine de la Mer Noire, de Mihai Băcescu, Bucureşti, 1965.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu