Deschiși permanent pentru cunoaștere!
DETERMINATOARE
Luna aceasta proiectul cultural – expozițional „Valoarea cărții” își propune să prezinte publicului o serie de lucrări care stau la baza activității noastre. Aceste lucrări se află în biblioteca de specialitate a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău care cuprinde un număr de 24064 de publicații de specialitate.
Diversitatea lumii vii este uimitoare. Această bogăţie de forme şi culori este descrisă în lucrări dedicate anumitor grupe de plante şi animale, cărţi cunoscute generic sub denumirea: DETERMINATOARE. Ele sunt utilizate atât de specialişti cât şi pasionaţi de ştiinţele naturii pentru a identifica diferite specii.
Aceste lucrări cuprind chei de determinare bazate pe particularităţi care diferențiază grupele de organisme, descrieri ale speciilor şi planşe/fotografii ale exemplarelor şi caracterelor morfologice ale acestora.
Expunem câteva determinatoare extrem de valoroase atât din punct de vedere ştiinţific cât şi al vechimii lor, aflate în patrimoniul instituției noastre:
• Die europäischen Hemiptera - determinator apărut în anul 1861, la Viena, care a aparţinut Bibliotecii Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii;
• Flora pentru determinarea şi descrierea plantelor ce cresc în România - primul determinator de plante scris în limba română, apărut în anul 1923;
• Lepidopteron Liber - determinator de fluturi din anul 1972, cu desene realizate de dr. doc. Victor Nadolschi;
• Determinator al muştelor sinantrope din Republica Populară Română - publicat în anul 1962;
• Ciuperci - determinator de ciuperci apărut în anul 1971.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu