LINK EXCHANGE

sâmbătă, 18 iunie 2022

Dendrologia

 




PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL
„VALOAREA CĂRȚII”
„De fiecare dată cand deschizi o carte şi o citeşti, un copac zâmbeşte ştiind că există viaţă după moarte.”
(autor necunoscut)
Dendrologie
În înţelesul larg al cuvântului, dendrologia se ocupă cu studiul plantelor lemnoase (arboret şi arbuşti) și clasificarea lor taxonomică.
Ţara noastră are o vegetaţie forestieră bogată în specii de cea mai mare valoare culturală şi economică (molidul, gorunul, stejarul, laricele, frasinul, paltinul, etc.).
În toate epocile istorice pădurea a fost un furnizor constant de alimente şi un loc de refugiu în timpul războaielor. Dar cea mai importantă resursă economică furnizată de pădure este lemnul folosit pentru construcţii, foc, diverse unelte, plute, şi bărci , etc.
Dendrologia este o disciplină complexă care descrie plantele lemnoase din punct de vedere morphologic, arealogic, ecologic, genetic, taxonomic-sistematic dar şi din punct de vederii al valorii lor silviculturale şi ornamentale. Ea sintetizează cunoştinţele despre speciile lemnoase dobândite de alte ştiinţe prin metodele lor proprii.
Biblioteca de specialitate a Complexului Muzeului de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume despre dendrologie, istoria pădurilor româneşti, monografii şi cultura diferitelor specii lemnoase.
Miniexpoziția, pe care vă invităm să o vizitaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 aprilie 2022.
1. „Dendrologie” de E. G. Negulescu şi Al. Săvulescu, editura Agro-Silvică, Bucureşti, 1965;
2. „Istoria pădurii româneşti din cele mai vechi timpuri până astăzi” de C-tin. C. Giurescu, edituta Ceres, Bucureşti, 1975;
3. „Cultura speciilor forestiere de interes industrial” de At. M. Haralamb, editura Agro-Silvică, Bucureşti, 1965;
4. „Monografia arboretumului Dofteana” de Ana Mihalache, Redacţia de Propagandă Tehnică Agricolă, Bacău, 1988;
5. „Monografia arboretumului Hermeiuş” de Ana Mihalache, Redacţia de Propagandă Tehnică Agricolă, Bacău, 1989;
6. „Terra”, Smithsonian Institution, Editura RAO, Bucureşti, 2006.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu