LINK EXCHANGE

marți, 5 aprilie 2022

Cap de sceptru din eneolitic

 

Cap de sceptru din eneolitic
În timpul cercetărilor arheologice din anul 1998 din tell-ul de la Vitanești „Măgurice” (județul Teleorman) a fost descoperit în nivelul superior aparținând culturii Gumelnița, faza B1, un cap de sceptru din piatră.
Acesta are o formă aproape sferică și este perforată central. În partea superioară prezintă diametral opus două porțiuni ușor concave. A fost confecționat dintr-o rocă vulcanică, are înălțimea de 4,25 cm, diametrul maxim de 5,75 cm și greutatea de 179 g. Întreaga suprafață este bine șlefuită.
Obiecte de acest tip au foste descoperite în principal pe teritoriul Bulgariei, începând cu neoliticul, exemplarul de la Vitănești fiind unic pe teritoriul nord-dunărean. Ele sunt definite de specialiști drept arme, simboluri ale statutului social sau piese de prestigiu. Unele exemplare provin din morminte, o descoperire de excepție fiind piesa din marmură de la Elhovo (Bulgaria), care are o șănțuire în partea de sus în care a fost fixată cu rășină o dăltiță din cornalină.
Existența lor alături de unele obiecte din aur, cupru, scoică Spondylus sau silex, denotă existența în a doua jumătate a mileniului V î. Hr. a unei societăți stratificate.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu