LINK EXCHANGE

marți, 12 aprilie 2022

Buridava, un ținut-trecătoare | Constantin Augustus Bărbulesu. Conferințele DACICA 10/2022 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: Fundația Dacica

Situl arheologic de la Ocnița-Cosota este cunoscut în literatura de specialitate drept Buridava dacică, după descoperirile arheologice făcute aici între 1961 și 1993 de către profesorul Dumitru Berciu.
Privind prin prisma cercetărilor făcute, avem de-a face, probabil, cu cel mai bogat sit dacic de la sud de Carpați. Cu o cronologie care acoperă în mare parte perioada clasică a civilizației dacice, stațiunea de aici prezintă numeroase descoperiri cu un caracter aparte pentru ceea ce înseamnă această etapă istorică.
O retrospectivă a cercetărilor făcute în cele peste 30 de campanii arheologice, ne permite să imaginăm la Ocnele Mari existența unui ansamblu de așezări, care gravitează în jurul unui centru de putere, a cărei dezvoltare se datorează comerțului cu sare și implicit legăturilor privilegiate cu lumea greco-romană.
Sitului din Dealul Cosotei este înregistrat în Repertoriul Arheologic Național ca așezare și necropolă, cuprinde trei Cetăți, 7 terase desfășurate de la Est la Vest și două puncte unde s-au identificat locuiri civile: Fundătura Cosotei și Valea Bradului.
Reluarea cercetărilor sistematice în 2016 a prilejuit și o serie de noi descoperiri cu caracter de unicat, toate acestea urmând să fie publicate într-un viitor volum monografic.
Conf. dr. Constantin Augustus Bărbulescu este arheolog expert și decan al Facultății de Istorie a Universității din Pitești. Domeniul său de cercetare îl reprezintă civilizația geto-dacică în perioada clasică (aspecte de natură politică, rit și ritual funerar etc.)
Doctoratul său în istorie a avut ca temă Relații daco-romane la Dunărea de Jos în lumina cercetărilor arheologice (sec. I a. Chr. – I p. Chr.) și a fost coordonat de prof. univ. dr. Mircea Babeș (Facultatea de Istorie, București). Este autor și coordonator al mai multor volume și a publicat zeci de studii în domeniu.
În ultimele două decenii a participat la campanii de cercetări arheologice în siturile de la Gârla Mare, Vlădila, Cioroiu Nou, Jidova, Corbii de Piatră, Negrași (brazda lui Novac de Nord), Cotmeana, Buridava, etc.
În perioada 2012-2015 a desfășurat cercetări arheologice preventive în așezarea civilă dacică și așezarea romană de la Ocnele Mari, iar din 2016 a redeschis cercetările arheologice sistematice la Buridava dacică, pe care le coordonează.
Aceata este înregistrarea webinarul care s-a desfășurat pe plaforma Zoom în data de 8 februarie 2022.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu