LINK EXCHANGE

marți, 1 februarie 2022

Un război de țesut preistoric

 

Un război de țesut preistoric
Greutăţile din lut folosite pentru războiul de ţesut vertical sunt piese din lut ars dar şi nears. Acestea constituie descoperiri frecvente în siturile culturii Gumelniţa.
În campania din 2007 s-a descoperit în așezarea eneolitică de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman), în ultimul nivel Gumelniţa A2, un set de greutăţi care au format rămăşiţele unui război de ţesut, ars în incendiul care a distrus parţial locuinţa. Cele nouă greutăţi, dintre care doar una era fragmentară, erau dispuse într-un şir, fiind culcate pe o parte. Greutatea spartă era la distanţă mică de celelalte, fiind ieşită oarecum din şir.
Greutăţile au o culoare gri-negricioasă şi sunt făcute dintr-un lut nears, cu suprafeţele exterioare netezite, chiar lustruite. Perforaţiile din partea superioară, sunt de mărimi diferite, iar unele au urme de la sfoara cu care erau legate de iţe.
Cel mai interesant aspect al complexului este decorul incizat, prezent la prima, la ultima greutate întreagă din şir cât şi la una din mijlocul şirului. Dacă aceasta din urmă are o latură decorată cu cca. 25 de zgârieturi orizontale sau uşor oblice, celelalte două au un decor antropomorf, reprezentând figuri feminine stilizate. Prezența lor arată posibila implicare a credințelor religioase în realizarea țesăturilor.
Greutăţile pentru războiul de ţesut pot indica în general ce fel de ţesături au putut fi confecţionate cu ele şi despre cum se făceau hainele. Folosirea lor a introdus o formă de automatism ce a permis ţesătorilor să producă mai multe ţesături în timp mai scurt. De asemenea oferă o fereastră în viaţa vechilor meşteşugari, răspunzând la întrebări referitoare la locul unde au lucrat, ce unelte au utilizat şi ce produse au fabricat.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu