LINK EXCHANGE

sâmbătă, 5 februarie 2022

Turturica râzătoare (Streptopelia roseogrisea)

 




EXPONATUL LUNII FEBRUARIE la Vivariu este:
Turturica râzătoare (Streptopelia roseogrisea)
Turturica râzătoare (Streptopelia roseogrisea) este o specie din familia Columbidae, ordinul Columbiformes. Turturelele râzătoare sunt crescute în captivitate de peste 2000 de ani și își au originea în Asia – Thailanda, unde se găsesc în libertate și în prezent. În Europa au fost aduse în a doua jumătate a secolului XVI, din Sudan.
Până în anul 1950 existau doar 2 culori. În libertate ele preferă pădurile, parcurile și gospodăriile oamenilor.
Turturica râzătoare are o lungime de 26–31 cm și o greutate de 150 g, este mai mică decât guguștiucul. Masculul este puțin mai mare decât femela. Corpul este subțire, coada alungită, aripile lungi și ascuțite. Ambele sexe sunt identice. Exemplarele acestei specii prezintă o dungă pe ceafa care poate fi de la negru intens, la alb.
Ponta constă, de obicei, din 2 ouă. Depun ouă și clocesc de două ori pe an. Incubația durează 13-16 zile. Clocesc ambele sexe, femela noaptea și masculul ziua.
Deosebirea sexelor se realizează în funcție de 2 aspecte: comportamental și micile diferențe ale corpului dacă păsările sunt din aceeași varietate (rasă). Masculul are pieptul mai lat și proeminent, capul rotund și spatele cu aripile mai mari. Femela în schimb este subțire, capul ușor alungit și corpul suplu. Acest aspect de diferențiere se poate aplica după ce păsările au împlinit vârsta de un an.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu