LINK EXCHANGE

sâmbătă, 4 decembrie 2021

Obiecte din sticlă din colecția Muzeului de Arheologie Callatis

 

Obiecte din sticlă din colecția Muzeului de Arheologie Callatis
Datare: sec. II-III p. Chr.
***
La jumătatea secolului I a. Chr. s-a inventat procedeul suflării sticlei care a însemnat o adevărată revoluție a prelucrării și, implicit, a comercializării produselor vitrice în întreaga lume greco-romană, dar și în afara acesteia. În perioada cuprinsă între începutul secolului I p. Chr. și secolul III p. Chr., comerțul cu obiecte din sticlă în zona Mării Negre capătă o mare dezvoltare în cadrul relațiilor tradiționale ale orașelor vest-pontice orientate către zona siro-palestiniană și egipteană, unde existau centre importante de producere a sticlei.
Fragmente din sticlă sunt descoperite frecvent în cursul cercetărilor arheologice de la Callatis, dar obiectele întregi au fost găsite în morminte. Acestea provin din import, în orașul Callatis ne fiind documentată, cel puțin până în prezent, prelucrarea sticlei.
Prezentăm cinci obiecte din sticlă, aflate în colecția Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, dintre care două căni de tip modiolus, cu corp cilindric, gura evazată și toartă prevăzută cu denticuli, folosite pentru servirea lichidelor, un pahar folosit pentru servirea lichidelor și două unguentarii cu gât înalt, cilindric, corp discoidal sau în formă de clopot, utilizate pentru păstrarea parfumurilor, a substanțelor cu caracter farmaceutic sau cosmetic. Acestea erau închise cu ajutorul unui dop din lemn sau plută.
Piesele au fost clasate în categoria juridică Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu