LINK EXCHANGE

marți, 14 decembrie 2021

Conferința “A găti și a mânca din vasul potrivit. Confecționarea și utilizarea ceramicii romane în provincia Dacia”

 


Provocarea luni decembrie la MNaB
Conferința “A găti și a mânca din vasul potrivit. Confecționarea și utilizarea ceramicii romane în provincia Dacia
Prepararea și servirea mâncarii în Antichitate se putea face în recipiente confecționate din diferite materiale precum sticla, diferite categorii de metale (bronz, argint, chiar și aur), lemn, dar îndeosebi din ceramică.
Pentru a urmări drumul parcurs de vasul ceramic de la modelare la folosire, vă invităm să participați la conferința intitulată “A găti și a mânca din vasul potrivit. Confecționarea și utilizarea ceramicii romane în provincia Dacia”, ce va fi prezentată de dr. Viorica Rusu-Bolindeț, arheolog expert la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Vom urmări împreună felul în care erau modelate și produse diferitele categorii de vase în cadrul unui atelier ceramic roman din provincia Dacia (având ca studiu de caz centrul ceramic de la Micăsasa, jud. Sibiu), ca apoi să ne convingem că vasele respective erau folosite în mod corespunzător, prin apelul la evidențele legate de obiceiurile culinare ale romanilor, constatate atât în sursele literare, cât și în informațiile oferite de cercetările arheologice.
Astfel va fi evidențiată producerea ceramicii romane în provincia Dacia în diferite centre ceramice, în funcție de cererea consumatorilor, care s-au adaptat și au adoptat modul de viață roman, implicit prin asimilarea unor obiceiuri culinare și prin folosirea veselei potrivite pentru gătirea și servirea mesei.
___________________
Viorica Rusu-Bolindeț, arheolog expert la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și-a dedicat întreaga carieră studiului ceramicii romane și a fost persoana care a reușit să aducă în Romania, la Cluj, în anul 2018, cel mai prestigios eveniment științific internațional dedicat ceramicii romane, Congresul RCRF.
Vă așteptăm joi, 16 decembrie, de la 12:00, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu