LINK EXCHANGE

marți, 30 noiembrie 2021

Teazaurul medieval de la Mavrodin

 


Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită începând de miercuri, 1 decembrie a.c., să vizitaţi un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”.
Pentru luna decembrie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un tezaur medieval din obiecte de argint provenit de la Mavrodin, jud. Teleorman.
Tezaurul a fost descoperit de către Paraschiv I. Noica pe moşia pe care o deţinea la Mavrodin, cu ocazia efectuării unor arături în anul 1887. A fost păstrat în familie şi transmis de la o generaţie la alta ajungând în cele din urmă la dna Sanda Stavrescu. Aceasta la donat Muzeului Judeţean Teleorman în anul 2004. Paraschiv Noica a fost fiul lui Iacovache Noica, unul din fondatorii familiei Noica. Agricultor dar şi om politic în perioada interbelică, Paraschiv Noica rămâne ca unul din cei mai reprezentativi fruntaşi ai familiei şi ai judeţului Teleorman.
Tezaurul de argint de la Mavrodin, aşa cum se prezintă astăzi cu numai trei obiecte – un bol, o placă de centură şi un pandantiv, cântărește aproape 264 g. Pe baza unor analogii formale tezaurul este este databil într-un interval de aproape un secol şi jumătate, mai probabil între cea de-a doua jumătate a sec. al XIV-lea şi sfârşitul sec. al XV-lea. În tradiţia familiei Noica s-a păstrat informaţia potrivit căreia că în vasul de argint erau depozitate şi alte piese de podoabă, dintre care două inele şi câteva ace de văl au dispărut în timp.
Cercetările arheologice efectuate pe traseul „Variantei ocolitoare a municipiului Alexandria” în anii 2011-2012 au furnizat, pentru zona Buzescu - Mavrodin o serie de descoperiri ce indică şi o locuire medievală din perioada secolelor XIV - XVI dar şi a unui cimitir din sec. XVI - XVII. Pe raza comunei Mavrodin au fost identificate alte patru puncte cu materiale arheologice atribuite epocii medievale şi datate, în linii mari, în sec. XVI - XVIII, ce pot fi puse pe seama existenţei unor sate dispărute.
Tezaurul de la Mavrodin, cel mai mic prin componenţa sa, se alătură altor tezaure medievale cu podoabe sau mixte (cu monede şi cu podoabe), descoperite în judeţul Teleorman la Beciu, Brânceni, Guruieni, Olteni, Orbeasca de Jos.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu