LINK EXCHANGE

miercuri, 3 noiembrie 2021

INSULELE DUNĂRII PE HĂRȚI: O CĂLĂTORIE ÎN TIMP ȘI SPAȚIU

 

Pe 11 noiembrie 2021, la ora 18:00, vă invităm la o nouă conferință online, intitulată „INSULELE DUNĂRII PE HĂRȚI: O CĂLĂTORIE ÎN TIMP ȘI SPAȚIU”, susținută de Alexandra Ion (Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”) și Gabriela Ioana-Toroimac (Facultatea de Geografie, Universitatea din București).
INSULELE DUNĂRENE sunt actori ai istoriei cu biografii dinamice - intră și dispar din istorie. În prezent există câteva sute de insule în lungul Dunării de Jos. O cale de a le surprinde călătoria este prin a ne apleca asupra hărților.
HĂRȚILE VECHI sunt demonstrative pentru peisaje fluviale pierdute: insulele fluviale se formează, migrează și dispar, iar forma, dimensiunea lor și curvetura vegetală indică energia râului și starea sa într-un moment din istorie. Felul în care ele au fost desenate și puse pe hartă spune ceva și despre preocupările geopolitice ale imperiilor sau statelor vecine.
În această comunicare vom povesti despre toate acestea și despre cum HĂRȚILE SUNT UN INSTRUMENT DE A CAPTA DINAMICA ÎN TIMP ȘI SPAȚIU A INSULELOR, care depășește scara vârstei umane.
Vom lua exemple de insule dunărene și cazul particular al insulei Ada Kaleh - biografia unei insule al cărei sfărșit încă dăinuie în amintirile contemporanilor. Biografia dinamică a insulelor arată că sunt locuri liminale – când deschise și conectate, când abandonate – ca rezultat al interacțiunii dintre râu-natură și om la diverse scări istorice și geografice.
✯✯✯
PREȚ: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet on-line de pe siteul Eventbook.ro:
https://eventbook.ro/online/bilete-insulele-dunarii-pe-harti
ACCES: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).
✯✯✯
Mai multe detalii despre acest webinar aflaţi accesând linkul evenimentului de pe website-ul Muzeului Hărţilor:
bit.ly/3BEUvfO
✯✯✯
Vă aşteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu