EXPONATUL LUNII
Entimus imperialis, cu denumirea comună Gândacul diamant brazilian, este o specie de gărgăriță cu nas lung ce aparține familiei Curculionidae (gărgărițe) și subfamiliei Entiminae. Această specie poate fi găsită în sud-vestul Braziliei ca specie endemică.
Dimensiunea corpului acestei gărgărițe, poate atinge o lungime de aproximativ 16-30 mm.
Ceea ce diferențiază gândacul diamant, de celelalte specii de gărgărițe este aspectul său interesant. Are nasul (rostrul) mai lung decât majoritatea gărgărițelor, ceea ce îi permite să-și încorporeze ouăle adânc în interiorul plantelor, iar picioarele sunt foarte păroase, mai ales la masculi. Culoarea de bază a corpului este negru. Elitrele (aripile anterioare, chitinoase) sunt puternic convexe și comprimate lateral, marcate de rânduri longitudinale de puncte de culoare verde-aurie, care sunt de fapt niște adâncituri mici, umplute cu solzi. Acești solzi sunt compuși din cristale de chitină și sunt asemănători cu mici diamante (de unde și denumirea comună). Elitrele gândacului Entimus imperialis apar irizante (adică prezintă modificări de culoare cu unghiul de vizualizare) din cauza prezenței cristalelor fotonice tridimensionale. Solzii din interiorul adânciturilor nu numai că arată ca mici diamante, ci acționează ca și acestea, uimind privitorii, reflectând lumina într-un afișaj strălucitor de culoare, ce amintește în mod ciudat de bijuteriile purtate de oameni.
Această caracteristică este probabil utilizată pentru camuflaj și pentru a facilita recunoașterea intersexuală.
Ani de zile cercetătorii și alte persoane au fost nedumeriți cu privire la modul în care gărgărița diamant reușește să producă acest strat care să strălucească la fel de bine ca un diamant adevărat, dar, până de curând, nu au avut tehnologia necesară pentru a descoperi secretul.
Studii recente în care s-a folosit microscopia electronică, au arătat că materialul asemănător diamantului este de fapt făcut din nimic mai mult decât chitină.
Chitina este o polizaharidă, o substanță organică asemănătoare cu celuloza, care formează exoscheletul insectelor sau al altor artropode, (crustacee sau arahnide)
La majoritatea celorlalte artropode, chitina apare ca un material albicios și este utilizată uneori ca ingredient în produsele medicale și industriale.
La gândacul diamant, diferă modul în care este aranjată, fiind structurată ”tip cristal”, în același mod ca la diamantele reale, ca și cristalele fotonice.
Acum, după ce secretul acestei mici gărgărițe a fost dezvăluit, unii cercetători vor căuta, fără îndoială, să afle dacă astfel de pietre prețioase ar putea fi fabricate artificial.
Exemplarul din colecția noastră poate fi observat în sala a II-a a muzeului, alături de alte insecte, provenite din diverse colțuri ale lumii.
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu