LINK EXCHANGE

joi, 11 noiembrie 2021

Capitel ionic-antă

 

Capitel ionic-antă
Datare: epoca elenistică - mijl. sec. IV a. Chr.
Material: calcar
***
Capitelurile, datorită importanţei funcţiei pe care o îndeplinesc, contribuie adesea la definirea stilistică a unui edificiu sau a unor părţi ale sale.
Printre piesele cele mai timpurii din colecţia callatiană se numără un capitel ionic – antă, databil – mijlocul sec. IV a. Chr., probabil, parte a unui templu in antis de mici dimensiuni. Capitelul de formă paralelipipedică, lucrat din calcar albicios, compact este ornamentat cu un decor în relief pe două dintre feţele sale. Compoziţia ornamentală a capitelului constând din palmete, volute, frunze de acant şi flori de lotus este în mare parte tributară schemelor clasice.
Dintre piesele de arhitectură descoperite la Callatis, capitelurile ionice sunt cel mai bine reprezentate, atât numeric, cât şi prin posibilitatea oferită de a detaşa forme distincte care se supun unei încadrări evolutive. Acest fapt duce la convingerea că au existat la Callatis ateliere şi o producţie locală de durată, care să permită o atare evoluţie.
Piesa este propusă pentru clasare în categoria juridică Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu