LINK EXCHANGE

vineri, 29 octombrie 2021

Cetatea de la Pleașov (județul Teleorman)

 

Cetatea de la Pleașov (județul Teleorman)
Pe teritoriul județului Teleorman se găsesc 5 cetăți geto-dace: Albeşti „Dealul lui Panait”, Orbeasca de Sus „Cetate”, Pleaşov „La Cetate”, Trivalea Moşteni „La Palancă”, Zimnicea „Cetate”.
Cetatea de la Pleaşov, numită și „Gurguiu Nemților”, se găseşte la mică distanţă de pârâul Sâi, afluent al Dunării, fiind amenajată pe un promontoriu al terasei stângi, abruptă și foarte înaltă a Oltului (circa 60 m diferență față de nivelul luncii). Este de formă ovală, având o suprafață de 0,4 ha.
Între 1980-1987, arheologul Constantin Preda (Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, București) cercetează acest sit, stabilind că avem de-a face cu o cetate geto-dacă ridicată la sfârșitul sec. al III-lea î.Hr., fortificată cu şanţ şi val, cu urme de locuire în interiorul ei, constând în principal din locuințe concentrate în apropierea valului și numeroase gropi. Stratul de cultură, gros de circa 0,30-0,40 m reprezintă o locuire „cât de cât intensă şi organizată” cu două faze consecutive, fortificația funcționând numai în prima dintre ele. Autorul săpăturilor plasează dezafectarea valului la sfârşitul sec. II î.Hr.- începutul sec. I d.Hr. De asemenea, consideră că „aşezarea întarită de la Pleaşov nu are deocamdată analogii în ceea ce priveşte caracterul ei dublu, de refugiu şi de locuit”. Prin dimensiunile reduse, genul de fortificaţie cu val şi şanţ de pământ şi o locuire cât de cât intensă şi organizată ea se apropie mai mult de aşezările de tip dava.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu