LINK EXCHANGE

marți, 5 octombrie 2021

CALCITUL

 





EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este:
CALCITUL
Originea denumirii mineralului se poate găsi în limba greacă „chal” sau latină „calx” ceea ce înseamnă „calcar”.
Calcitul este un carbonat de calciu, cu o duritate de 3 pe scara Mohs. El este unul dintre cele mai abundente minerale de pe Pământ și se găsește sub o mulțime de forme și culori (negru, roșu, portocaliu, galben, auriu, verde, albastru și transparent).
Cristalizează în sistem romboedric, însă formele exterioare pe care le poate lua sunt de scalenoedru, romboedru, prismă, stalactite, etc.
Calcitul intră în compoziția marmurei și a calcarului. El se găsește pe toate continentele. Depozite semnificative de calcit, de diverse culori, se găsesc în Brazilia, Republica Cehă, Mexic, România, Belgia, Marea Britanie, Slovacia, Islanda, Peru, iar unele dintre cele mai dorite varietăți de calcit precum „raza stelară” se găsesc în Statele Unite ale Americii.
Caracteristica cristalelor de calcit este refracția dublă clară, axa optică fiind despărțită în două raze. Echilibrul chimic este influențat de temperatură, de aceea în apele calde calcitul se înmoaie și organismele acvatice pot să-și construiască ușor adăpostul în calcit. Astfel se explică de ce la temperaturi ridicate calcarul se depune pe pereții cazanelor cu aburi.
VĂ AȘTEPTĂM SĂ NE VIZITAȚI!

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu