LINK EXCHANGE

marți, 19 octombrie 2021

Akinakesul de la Lăceni

 

Akinakesul de la Lăceni
Akinakesul a fost descoperit la Lăceni (comuna Orbeasca, jud. Teleorman), în punctul “La Solare”, împreună cu alte materiale specifice primei epoci a fierului, de către arheologul Emil Moscalu.
Spada ce se păstrează într-o stare bună de conservare este lucrată din fier și are o lungime de 38 cm, dintre care lama are 27 cm. Are două tăișuri, o nervură mediană pe lamă, gardă cordiformă, iar mânerul este terminat cu o bară transversală. O altă piesă cu dimensiuni mai mari a fost descoperită în apropierea cetății de pământ de la Orbeasca de Sus.
Spadă scurtă sau pumnal, akinakesul a fost o armă specifică ultimelor faze ale epocii fierului fiind utilizată de mezi, perși, sciți, sarmați sau geți. Este o piesă tipică mormintelor scitice din arealul nord-pontic. Prezența sa în spațiul locuit de geți demonstrează atât existența la un moment dat și a neamurilor scitice pe aceste meleaguri dar și împrumutarea de către populația locală a armamentului scitic. Era o armă ce aparținea unor războinici de vază, fiind uneori și un obiect de prestigiu. Unele piese bogat ornamentate având mânerul placat cu foiță de aur sugerează acest caracter special.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu