Vasul pântecos de tip Lăpuş, tumulul 5/1967, necropola tumulară de la Lăpuş (Lăpuş, punctul Podanc, jud. Maramureş), a doua jumătate a mileniului II î.Chr., Epoca târzie a bronzului, grupul Lăpuş, faza I, este „Exponatul săptămânii” începând de azi până duminică 3 octombrie 2021. Vă așteptăm în vizită să vedeți îndeaproape acest exponat spectaculos.
Piesa a fost descoperită în timpul cercetărilor arheologice sistematice din anul 1967 în tumulul 5 (dimensiuni Hmax 1,20 m, Dmax 13,50 m). În cursul săpăturilor arheologice, întreprinse de Carol Kacsó, în interiorul movilei ridicată din pământ, a fost identificată o vatră de incineraţie având forma aproximativ pătrată, cu lungimea laturilor de 4,50 x 4,65 m. În mijlocul vetrei au fost descoperite mai multe fragmente ceramice, un buton discoidal de bronz cu un rest de tijă, 39 perle şi trei bobiţe de aur. Câteva fragmente ceramice au fost descoperite şi în mantaua movilei.
Vasul de tip Lăpuş are corpul bitronconic, baza dreaptă, gâtul lung şi conic, marginea lăţită şi răsfrântă spre exterior. Pe diametrul maxim al corpului, se află, dispuse simetric, patru proeminenţe zoomorfe, redate realist, reprezentând capul unui bovideu. Foarte probabil, partea inferioară a corpului nu a fost decorată. Partea superioară a corpului, inclusiv proemineţele, gâtul vasului precum şi partea superioară a buzei sunt decorate prin incizie-excizie cu motive geometrice, registre înguste umplute cu linii în zig-zag, mici triunghiuri alăturate; sub margine, între buză şi partea superioară a gâtului se găsesc caneluri oblice. Fiecărei proemineţe îi corespunde pe buză o mică perforaţie.
Vasul a fost realizat din pastă semifină cu pietricele de mici dimensiuni în pastă, angoba are culoarea brun-cărămizie cu flecuri negre-cenuşii.
Piesa a fost restaurată, lipsindu-i partea inferioară.
Vasul se păstrează la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (MJIAMM); nr. inv. 13560.
Bibliografie
Carol Kacsó, „Repertoriul arheologic al judeţului Maramureş”, ediţia a II-a, Editura Ethnologica, Baia Mare, 2015, p.376, fig.140.
dr. Dan Pop, muzeograf
Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu