LINK EXCHANGE

luni, 20 septembrie 2021

Vârf de lance, descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la Buridava dacică

 

EXPONATUL SĂPTĂMÂNII
20.09.2021 - 26.09.2021
Muzeul de Istorie

Exponatul săptămânii la Muzeul de Istorie este un vârf de lance, descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la Buridava dacică.

Vârf de lance realizat din fier, cu lama în formă de frunză alungită, cu nervură mediană și secțiune lenticulară. Lama este usor îndoită. Tubul de înmănușare păstrează urme de la suportul (coada) din lemn și are un orificiu pentru cuiul de fixare.
Lama prezintă urme de ardere secundară.
Nr. inv. 250.
Loc de descoperire: Buridava dacică, pe Terasa I a Cetății 1, groapa 19. Datare: sec. I i.e.n - sec I e.n.
Dimensiuni: L totală - 47,7 cm; L lamă - 32 cm; L tub - 15,7 cm; l maximă - 4,5 cm; diametru tub - 2 cm.

„Arma cea mai răspândită şi mai ieftină, în societăţile războinice ale epocii – lancea – a avut o largă răspândire în toate culturile şi la toate categoriile de luptători, datorită combinaţiei dintre simplitate şi eficienţă, dintre tehnologia de realizare şi tehnica de luptă. Folosirea lăncii nu se limita la funcţia marţială, arma fiind indispensabilă, alături sau împreună cu arcul, la vânătoare. În cazul aristocraţiei, lancea putea să aibă şi o conotaţie rituală cu valenţe identitare, fiind arma prin excelenţă a vânătorii – ipostază simbolică a valorii marţiale. În depunerile funerare ale războinicilor geto-daci, lăncile apar frecvent grupate câte două, uneori mai multe, ceea ce reflectă de fapt numărul lor real aflat în dotare. Diferenţele morfologice, adesea chiar în cadrul lăncilor aparţinând aceluiaşi complex, pot sugera modalităţi de utilizare şi implicit roluri diferite ale fiecărui tip”. (sursa: http://www.enciclopedia-dacica.ro/?operatie=subiect...)

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu