LINK EXCHANGE

joi, 23 septembrie 2021

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane - piese din jud. Alba III

 





Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie a.c. la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.
Astăzi vă prezentăm un grup de vase provenite din mai multe morminte descoperite în necropola scitică de la Sâncrai. Defuncții porneau în călătoria spre lumea de dincolo, dar nu oricum. Aveau cu ei hrana destinată acestei călătorii. Arheologii mai găsesc astăzi doar oasele provenite de la bucățile de carne depuse în morminte cu ocazia ceremoniei funerare: pulpe de vită sau de porc, coaste de oaie etc. Vasele descoperite în morminte nu sunt altceva decât "serviciul de masă" al defunctului. Vase mari pentru lichide (apă, lapte sau poate bere), cana sau ceașca pentru băut, strachina sau castronul pentru mâncat etc. Ofranda alimentară era însoțită de obicei și de un cutitaș din fier pentru tăiat bucăți de carne în timpul acestui festin simbolic desfășurat în timpul călătoriei spre lumea de dincolo, unde zeii îi așteptau la alte banchete veșnice.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu