LINK EXCHANGE

marți, 7 septembrie 2021

Podoabe eneolitice din scoică și marmură

 

Podoabe eneolitice din scoică și marmură

Populațiile culturii Gumelnița au folosit numeroase elemente de podoabe, ce au fost descoperite atât în necropole cât și în așezări. Ele se caracterizează atât prin diversitatea tipologică cât și mai ales prin materiile prime utilizate. Astfel, a fost folosit lutul, piatra, caninii de câine, de cerb sau molari de urs, valvele de scoici din speciile Spondylus sau Unio, cochiliile de melci Planorbis, carapacea de broască ţestoasă, vertebrele de pește, cuprul și chiar aurul. Dintre roci iese în evidență marmura albă, iar dintre scoici cele de Spondylus și Unio, prima o scoică adusă posibil de la Marea Mediterană iar a doua o scoică locală.
Pe teritoriul județului Teleorman au fost descoperite podoabe din aceste materii prime în așezările de tip tell de la Vitănești „Măgurice” și Plosca „Măgura de la Moară”. Din cochilii de Spondylus au fost confecționate în principal brațări iar din scoici Unio mărgele discoidale sau dreptunghiulare. Marmura a fost folosită pentru mărgele de mici dimensiuni, cilindrice, discoidale sau în formă de lacrimă.
Varietatea mare de podoabe demonstrează, pe lângă existența unui gust al frumosului bine dezvoltat, o integrare a așezărilor culturii Gumelnița din vestul Munteniei într-o vastă rețea de schimb ce vehicula pe lângă silex, obsidian, nefrit, jad, cupru sau aur și scoici Spondylus sau marmură.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu