LINK EXCHANGE

sâmbătă, 11 septembrie 2021

Despre rituri și ritualuri funerare atestate arheolgic

 

Știați că în data de 10 septembrie 2015 au fost făcute cunoscute pentru prima dată rămășițe ale unei vechi specii umane denumită „Homo naledi”? Cele peste 1500 de fragmente fosile reprezentând rămășițele a 15 indivizi au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud, pe parcursul cercetărilor din anii 2013-2014, în provincia Gauteng, într-o cameră a sistemului de peșteri Rising Star.

În anul 2017, fosilele au fost datate ca având o vechime de circa 250.000 de ani, dovedindu-se că sunt contemporane cu Homo Sapiens, Neanderthali și Denisovani. Echipa de cercetători care efectuează săpăturile arheologice a formulat ipoteza că Homo naledi practicau deja rituri funerare.

Practicile funerare reprezintă una dintre cele mai complexe și interesante aspecte documentate de către arheologi în legătură cu obiceiurile comunităților umane din trecut. Prin studierea urmelor acestor ritualuri funerare, cercetătorii pot specula despre credințele oamenilor din trecut, despre setul de practici magico-religioase pe care le urmau, despre modul în care se raportau față de moarte, dar și despre statutul lor social, reflectat în inventarul funerar.

Dacă doriți să aflați mai multe despre preocupările oamenilor din trecut pentru cinstirea strămoșilor și dacă doriți să descoperiți cum au evoluat ritualurile de înmormântare de-a lungul timpului, vă invităm să studiați resursele din bazele noastre de date:
Despre practicile funerare din preistorie puteți citi în volumul semnat de către Vasile Chirică, Valentin-Codrin Chirica și George Bodi, care poate fi accesat în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale: https://bit.ly/3nht2xp

În baza de date Bunuri culturale mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național se regăsesc numeroase obiecte care au fost descoperite în necropole cercetare arheologic de pe tot teritoriul țării, precum sunt monumentele funerare antice https://bit.ly/3nhJHRy și urnele funerare: https://bit.ly/3EbjXMP

Urnă funerară datată în epoca bronzului mijlociu păstrată în colecția Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria fond:
http://clasate.cimec.ro/Detaliu.asp?tit=Vas-urna..

 

Sursa informațiilor Direcția Patrimoniu Digital - cIMeC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu