LINK EXCHANGE

joi, 23 septembrie 2021

Bălsămariu de bronz cu reprezentarea zeului Apollo, piesă descoperită la Turceni (Strâmba), județul Gorj

 

#MNIR #MUZEULOLTENIEI
Expoziția „𝗧𝗲𝘇𝗮𝘂𝗿𝗲 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮. 𝗥ă𝗱ă𝗰𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗮𝗰𝗶𝗰𝗲 ş𝗶 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻𝗲”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, 𝙫𝙖 𝙛𝙞 𝙙𝙚𝙨𝙘𝙝𝙞𝙨ă 𝙙𝙞𝙣 1 𝙤𝙘𝙩𝙤𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚 𝙖.𝙘. 𝙡𝙖 𝙈𝙪𝙯𝙚𝙪𝙡 𝙉𝙖ţ𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙙𝙚 𝘼𝙧𝙝𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙈𝙖𝙙𝙧𝙞𝙙 pentru a marca 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei.
𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿 la realizarea expoziției participând la această manifestare culturală cu 5 piese de excepție din patrimoniul Secției de Istorie-Arheologie: detalii
𝗕ă𝗹𝘀ă𝗺𝗮𝗿𝗶𝘂𝗺 𝗱𝗲 𝗯𝗿𝗼𝗻𝘇 cu reprezentarea zeului Apollo, piesă descoperită la Turceni (Strâmba), județul Gorj. Piesa a fost găsită întâmplător pe teritoriul localității și a fost ulterior donată Muzeului Olteniei de către Ion Ologeanu. Partea inferioară este ruptă, și a fost parțial restaurată. Piesa păstrează pe suprafață o patină de culoare verzuie, și fiind vorba de un recipient, este goală pe dinăuntru. Zeul a fost reprezentat bust, cu brațele retezate sub umeri; nu poartă barbă, are ochii mari, iar gura și bărbia sunt proportionate; părul mare și buclat îi acoperă tot capul; la gât poartă un colier cu medalion. În partea superioară deasupra capului se găsesc patru agățători dispuse după cum urmează: primele două sunt niște verigi din care una este fragmentară situate de o parte și de alta a capului, iar celelalte mai mici, se găsesc la spate în dreptul creștetului. Practic vârful capului lipsește, nici nu a fost realizat, aici aflându-se gura recipientului. Partea inferioară lipsește și o secventa a fost restituită doar parțial. D= 10,7 x 8,5 x 4,6 cm, datată Epoca romană a Daciei.
Bibliografie: 𝗗𝗼𝗿𝗲𝗹 𝗕𝗼𝗻𝗱𝗼𝗰, 𝘽𝙧𝙤𝙣𝙯𝙪𝙧𝙞 𝙛𝙞𝙜𝙪𝙧𝙖𝙩𝙚 𝙧𝙤𝙢𝙖𝙣𝙚. 𝙈𝙪𝙯𝙚𝙪𝙡 𝙊𝙡𝙩𝙚𝙣𝙞𝙚𝙞 𝘾𝙧𝙖𝙞𝙤𝙫𝙖, Craiova, 2000, p.47-48, nr.38; Antique bronzes in Romania. Exhibition catalogue.Bucharest 2003 (ed. L. Petculescu), p. 154, nr.250.
Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
De la 01/10/2021 la 27/02/2022
https://cutt.ly/zEslG2m

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu