LINK EXCHANGE

miercuri, 29 septembrie 2021

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță participarea la Expoziția ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”

 

Obiect din patrimoniul ICEM Tulcea: Fibulă, NOVIODUNUM, Isaccea, jud. Tulcea Epoca Romană sec. II - III p.Chr.


 Obiect din patrimoniul ICEM Tulcea Situlă, Comuna Niculițel, jud. Tulcea Epoca Romană 100 - 150 CE 


Obiect din patrimoniul ICEM Tulcea Amphoriskos, Dunavățu de Sus, Comuna Murighiol, jud. Tulcea Epoca Greacă Arhaică 500 - 400 BCE
 

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță participarea la
Expoziția
”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”
În perioada 1 octombrie 2021 — 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Spania, vor putea fi admirate gratuit peste 800 de obiecte arheologice reunite în expoziția intitulată ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”.
Dintre acestea, 16 piese reprezintă contribuția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea.
Expoziția evidențiază evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte și schimburi culturale care au avut loc în regiune, rezultat al abundenței de resurse și al locației privilegiate între Europa și Asia.
Expoziția-eveniment face parte din Programul de diplomație publică și culturală dedicat aniversării, în anul 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei. Evenimentul-fanion al anului aniversar al relațiilor diplomatice România-Spania marchează apogeul schimburilor culturale, fiind și cea mai amplă și importantă expoziție arheologică organizată vreodată peste hotare.
Curatori: Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Arheologie al Spaniei
Organizatori: Ministerele Culturii din România și Spania, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Regatul Spaniei și Ministerul Apărării Naționale al României
Inaugurarea expoziției va avea loc în data de 30 septembrie 2021, în prezența domnului Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, și a omologilor spanioli ai acestora, a domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Național de Istorie a României, a reprezentanților Muzeului Național de Arheologie din Madrid, precum și a unor înalți oficiali ai statului spaniol.
Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis.
Surse: https://web.facebook.com/ambasada.madrid?_rdc=1&_rdr , https://web.facebook.com/MNIRoficial?_rdc=1&_rdr
 

 

Sursa informațiilor ICEM TULCEA.

Expoziţia temporară „Colecţii şi colecţionari” Ediția a X-a

 

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită vineri, 1 octombrie 2021, ora 11.00, la deschiderea expoziţiei temporare „Colecţii şi colecţionari”, ce se desfăşoară în cadrul proiectului expoziţional „Octombrie, Luna Colecţionarului”.
Ajunsă la a X-a ediție, la expoziția din acest an participă 20 expozanți, oameni cu diferite profesii şi vârste, din județul Teleorman (Alexandria, Roșiorii de Vede, Năvodari) și alte localități (București), Remarcăm faptul că 2 dintre colecţionari au participat în mod constant și la precedentele nouă ediții, iar la actuala ediţie participă pentru prima dată 2 colecţionari.
Vor fi etalate colecţii variate de numismatică, medalistică, cartofilie, filatelie, insigne, ceasuri, machete de vagoane-cisternă, tuburi electronice, benzi desenate, carte istorică, mărţişoare etc.
În acest an, proiectul expozițional „Octombrie - Luna Colecţionarului” ajunge la a X-a ediţie - o ediţie aniversară. Va fi, ca şi anul trecut, o ediţie organizată într-un moment în care situaţia pandemică a perturbat întreaga noastră existenţă. Sperăm însă ca luna octombrie să redevină, cu ajutorul colecţionarilor, luna în care publicul vizitator al Muzeului Judeţean Teleorman va cunoaşte preocupările acestora, prin intermediul exponatelor ce vor fi prezentate.
Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 31 octombrie 2020, iar vizitarea se va putea face de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00, în condițiile respectării măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2.
Totodată, pentru cei interesaţi aducem la cunoştinţă faptul că sâmbătă, 16 octombrie a.c., între orele 10.00-14.00, intenționăm să organizăm în curtea Muzeului Judeţean Teleorman o nouă ediţie a „Târgului Colecţionarilor”, în funcţie de condiţiile epidemice existente şi de măsurile dispuse de autorităţi.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Tezaurul bizantin de secol VII descoperit la Priseaca (Olt)

 

Tezaurul bizantin de secol VII descoperit la Priseaca (Olt)
În august 1965, Dumitru Ursu găsea în curtea casei sale, la 0,60 m adâncime, un tezaur compus din 141 monede de argint bizantine și două podoabe (cercei stelați) depus într-o ulcică de pământ. Monedele au fost emise de împărații Constans II (641-668) și Constantin IV Pogonatus (668-685).
La vremea respectivă era cel mai mare tezaur monetar bizantin descoperit în România și unul dintre cele mai mari din zona de circulație a monedei bizantine, adică sudul Europei, Asia Mică și nordul Africii. Publicat de Mihail Butoi, directorul Muzeului din Slatina, tezaurul a stârnit interesul lumii științifice europene, fiind cercetat de prestigioși istorici .
În anul 1971, tezaurul a fost preluat de Muzeul Național de Istorie a României.
Printre cele 835 de artefacte excepționale prezentate în expoziția care se va deschide la Madrid pe 30 sept. 2021 se află și tezaurul de monede și podoabe bizantine de la Priseaca, jud. Olt.

 

Sursa informațiilor Aurelia Grosu.

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane - piese din jud. Alba IX

 


Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie a.c. la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.
Astăzi vă prezentăm Plăcuța de aur de la Germisara. Băile termale de la Geoagiu Băi, în antichitate Germisara, erau apreciate în vechime de romani. Aceștia, pentru a câștiga bunăvoința zeilor, depuneau ofrande în complexul termal sau în apropiere. Printre piesele descoperite la Geoagiu Băi, în 1986, se numără și o serie de plăcuțe votive din aur. Una dintre acestea, având reprezentată pe una din fețe, zeița Hygia și aflată în colecția Muzeului Național al Unirii va putea fi admirată în cadrul expoziției de la Madrid începând cu 1 octombrie.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

𝗭𝗲𝘂𝗹 𝗦𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝘀 - 𝗦𝘁𝗮𝘁𝘂𝗲𝘁ă 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝘁ă 𝗹𝗮 𝗥𝗼𝗺𝘂𝗹𝗮 (𝗥𝗲ș𝗰𝗮, 𝗷𝘂𝗱𝗲ț𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁), 𝗮 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝗷𝘂𝗺ă𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗮 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗜 𝗽. 𝗖𝗵𝗿

 

#MNIR #MuzeulNaționalArheologiedinMadrid #39muzeedinRomânia #MuzeulOlteniei
A mai rămas putin timp până la inaugurarea expoziției „𝗧𝗲𝘇𝗮𝘂𝗿𝗲 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮. 𝗥ă𝗱ă𝗰𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗮𝗰𝗶𝗰𝗲 ş𝗶 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻𝗲” (1 octombrie 2021), ce reunește 800 de obiecte arheologice care urmăresc evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VII d.Hr)!
#MuzeulOlteniei participă cu 5 piese de excepție din patrimoniul Secției de Istorie-Arheologie. Detalii
𝗭𝗲𝘂𝗹 𝗦𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝘀 - 𝗦𝘁𝗮𝘁𝘂𝗲𝘁ă 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝘁ă 𝗹𝗮 𝗥𝗼𝗺𝘂𝗹𝗮 (𝗥𝗲ș𝗰𝗮, 𝗷𝘂𝗱𝗲ț𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁), 𝗮 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝗷𝘂𝗺ă𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗮 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗜 𝗽. 𝗖𝗵𝗿.
Statuetă fragmentară reprezentându-l pe zeul Serapis în poziție șezând. Piesa a fost turnată, fiind goală pe dinăuntru, având pe suprafață o patină de culoare neagră-verzuie, după curățare, culoare aurie.
Statueta are piciorul stâng rupt de la genunchi iar ambele brațe sunt lipsă. Zeul este îmbrăcat cu un chiton lung ce se revarsă în falduri în forma literei V, până spre laba piciorului. Peste chiton poartă un himation, iar picioarele sunt încălțate în sandale. Părul este lung și buclat, la fel și barba, și este legat cu o panglică în jurul capului.
Pe cap, zeul poartă un calathus decorat cu vrejuri de plante, cel mai probabil ramuri de măslin. Tipul iconografic este cel obișnuit pentru această zeitate care în formă completă trona pe un jilț, cu un sceptru în mâna stângă.
Expoziția poate fi vizitată până la 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid/Museo Arqueológico Nacional de España.
Curatori: Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Arheologie al Spaniei
Organizatori: Ministerele Culturii din România și Spania, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Regatul Spaniei și Ministerul Apărării Naționale al României

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Medalia românească: VIDRA

 

VIDRA
Vidra – cel mai mare mamifer semi-acvatic din familia mustelidelor – a apărut pe Terra acum cinci milioane de ani.
Prădător acvatic, cu un corp perfect adaptat legilor hidrodinamicii, „lupul de apă” are un mod de viață crepuscular și nocturn. Agilă și rapidă, vidra este o înotătoare admirabilă ce poate fi întâlnită de la țărmul mării până la altitudini ridicate pe pârâurile de munte, prezența acesteia într-un anumit mediu fiind corelată cu existența resurselor de hrană.
Vidra este o specie protejată de lege, convențiile internaționale recomandând cel mai înalt grad de protecție a acesteia. Absența acestei specii cheie din cadrul ecosistemelor acvatice poate determina schimbări nedorite în cadrul lanțului trofic.
Produsul medalistic Vidra (Lutra lutra), cuprins în programul medalistic pe anul 2021, secțiunea Flora și Fauna României, este format din medalie și carte falsă. Poate fi procurat de la magazinele Monetăriei la prețul de 1.189 lei/set pentru medalia din argint și de 300 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.
Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:


# Material: Argint 925‰
- Diametru: 60 mm
- Greutate: 187 grame
- Calitate: patinată
* Tiraj fix: 40 bucăți
# Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
* Tiraj fix: 60 bucăți
___________________________
#MonetariaStatului #FloraSiFaunaRoamaniei #Vidra #Medalii #Romania

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Modele de construcții eneolitice

 

Chitila-Fermă (Ilfov)


 Vidra (Ilfov)


 Vidra (Ilfov)


 Vidra (Ilfov)


 Măgura-Jilava (Ilfov)


 Budești (Călărași)


Modele de construcții eneolitice
Miniaturi schematizate din lut ars ale unor construcții sunt cunoscute încă din neoliticul timpuriu (cultura Starčevo-Criș, cca. 6100-5500 î.Hr.) și încep să devină mai numeroase în eneolitic, începând cu ultima fază a culturii Boian (cca. 4700-4500 î.Hr.), pentru ca în cultura Gumelniţa (cca. 4500-3900 î.Hr.) să cunoască o gamă largă de reprezentări.
Cele din colecția Muzeului Municipiului București se încadrează din punct de vedere tipologic în cele trei sub-categorii ale tipului de machete închise cunoscute în eneolitic, respectiv machete propriu-zise, machete în formă de construcție modelate pe capace și machete „stilizate”, adică mânere de capace ce sugerează forma unei construcții. Provin din așezările de tip tell de la Chitila, Vidra, Jilava (jud. Ilfov) și Budești (jud. Călărași).
Modelele prezintă o gamă largă de construcţii de la colibe la locuinţe de suprafaţă și de la modele închise la cele deschise ce arată interiorul unei case. Sunt reprezentate atât ca modele propriu-zise (machete), cât și ca mânere de capace într-o formă realistă sau în unele cazuri doar stilizată. Indiferent de motivul pentru care au fost făcute, fie el de natură practică – simple mânere de capace sau simbolică – folosite ca obiecte de cult, machetele și modelele de construcții eneolitice ne arată arhitectura vremii, așa cum a fost ea imaginată de comunitățile respective.
În condițiile în care săpăturile arheologice furnizează detalii adesea sumare în ceea ce privește construcțiile, machetele vin în sprijinul completării informațiilor despre arhitectură. Având în vedere că în cele mai multe cazuri se păstrează doar baza construcțiilor (podeaua) şi doar în mod excepțional elevaţia pereților, modelele de construcţii oferă detalii valoroase privind arhitectura preistorică. Spre exemplu, elemente precum forma acoperişului sau proporțiile dintre diferite părți componente ale unei construcții ar fi fost foarte greu de întrevăzut doar prin prisma rezultatelor săpăturilor arheologice. Există astfel dovezi ale unui tip de acoperiş în două ape, reprezentat de majoritatea modelelor, dar şi un tip de acoperiş semicircular asociat cu reprezentări de colibe. Un alt element care se remarcă este decoraţia pereţilor, atât cei exteriori, cât şi cei interiori sau chiar a acoperișului.
În lipsa altor dovezi care să ateste cum arătau construcţiile acestei epoci, modelele miniaturale reprezintă, indiferent de funcţia lor sau cum au fost interpretate, surse importante pentru cunoaşterea arhitecturii acelor vremuri, în special în ceea ce priveşte forma principalelor elemente constructive, dar și a unor detalii estetice cum este decorația.
Vă așteptăm la Palatul Suțu să descoperiți mai multe astfel de machete dar și alte obiecte spectaculoase, în cadrul „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”dar și în sala dedicată Arheologiei din cadrul expoziției de bază, „Timpul Orașului”.
Dr. Mirela Vintilă, arheolog, Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică #MMB
 

 

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.

Drahme şi tetradrahme de argint, de tip Alexandru cel Mare – Filip III Arideul, sec. II a.Chr.

 

Drahme şi tetradrahme de argint, de tip Alexandru cel Mare – Filip III Arideul, sec. II a.Chr., din expoziția permanentă a Muzeului Severeanu.

Vă așteptăm să descoperiți întreaga noastră colecție de artefacte!

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

LUMEA DUPĂ DINOZAURI: ÎNCEPUTURILE

 

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Secţia de Ştiinţele Naturii, în parteneriat cu S.C. ICPE Bistriţa S.A., Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca - Laboratorul de Paleotheriologie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie, Extensia Universitară Bistriţa și Asociația Cluster Eco-inovativ pentru un Mediu Sustenabil – CLEMS, organizează în data de 1 octombrie 2021, începând cu ora 10, conferința cu titlul ,,LUMEA DUPĂ DINOZAURI: ÎNCEPUTURILE”, susținută de Prof.Univ.Dr.Ing. Vlad Codrea, care se va desfășura on-line, pe platforma ZOOM.
Finalul îndelungatei ere mezozoice (252-66 Ma) a fost marcat prin evenimente cu efecte brutale asupra lumii vii, înțelegând aici atât domeniul marin, cât și cel continental. Evenimentele geologice la care facem referire sunt asociate unui presupus impact al planetei noastre cu un corp cosmic, probabil un asteroid. Cert este că în rocile de geneză marină având vârste mai recente de 66 Ma nu mai întâlnim o serie de viețuitoare precum marile reptile marine (mozazauri, anumite țestoase de talie mare etc.) ori nevertebrate cum au fost amoniții și belemniții. Mediile continentale au fost și mai intens afectate de schimbări, iar principalii actori care au părăsit scena vieții au fost fără îndoială dinozaurii (nu în zadar era mezozoică a fost denumită și ”era dinozaurilor”...), însă o dată cu ei au dispărut și alte viețuitoare precum reptilele zburătoare (pterozaurii), anumite țestoase ori crocodili, pentru a puncta doar câteva exemple.
Într-un astfel de decor sărăcit în participanți, după toate aceste dispariții, trebuie să ne gândim la o reînnoire a cortegiului viețuitoarelor supraviețuitoare care au aflat ecosisteme având multe dintre nișele ecologice eliberate practic de vechii actori. Consecințele nu s-au lăsat așteptate, următoarea eră – Cenozoic – fiind denumită ”era mamiferelor”. Mamiferele au demonstrat în acele condiții un grad de adaptabilitate remarcabil, ocupând într-un timp extrem de scurt toate mediile de viață: continental, acvatic, aerian. S-a petrecut o primă masivă radiație a mamiferelor, cu efecte adaptative impresionante. În consecință, în prima perioadă a erei în discuție – Paleogenul -, ele s-au diversificat sub aspect sistematic, apărând ordine noi, cu luxurianță de specii. În lume, dovezile sunt numeroase și ne dezvăluie procese extrem de interesante sub aspectul modificărilor morfologiilor, fără îndoială consecințe ale unor comportamente care trebuiau să răspundă noilor provocări ambientale. Dovezi asupra începuturilor vieții continentale post-mezozoice sunt mai rare în țara noastră, însă la acest capitol se cuvin amintite fosilele extrem de valoroase descoperite în Sălaj, în perimetrul grădinii botanice de la Jibou (ca. 55 Ma).
Deosebit de interesante sunt apoi procesele de migrație din Paleogen, precum cele petrecute în jurul limitei Eocen/Oligocen, cu intruziuni masive dinspre Asia spre Europa (evenimente cunoscute sub denumirea de ”Grande Coupure”). Faunele autohtone au fost practic decimate de concurența noilor sosiți, excelente studii de caz pentru cei interesați de paleobiologie, dar și de studiul lumii vii actuale.
Desigur, dinozaurii au fascinat publicul larg îndeosebi grație mesajelor mediatice și îndeosebi filmelor lui Steven Spielberg. Așadar, să dăm Cezarului ce e al Cezarului! Ceea ce a urmat, rămâne însă pe departe și pe nedrept mult mai puțin cunoscut celor neinițiați în știința studierii organismelor din vechimile timpurilor, paleontologia. Este timpul să sfâșiem acest văl al prea puținei, precarei cunoașteri!

Cercet.Șt.IIIDr.Ing. Marius Horga
Prof.Univ.Dr.Ing. Vlad Codrea

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

LAND[MAP]. DIGITIZAREA PEISAJULUI

 

“LAND[MAP]. DIGITIZAREA PEISAJULUI”
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociația Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica derulează în perioada 12 iulie - 15 noiembrie 2021 proiectul cultural “(Land[Map]. Digitizarea peisajului” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).
În cadrul proiectului nostru cultural, ne-am propus să realizăm o digitizare a siturilor arheologice dobrogene dispărute prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, prin care să le facem cunoscute specialiștilor din domeniu, dar și publicului larg. Prin procesul de digitizare a peisajului, se doreste o conservare digitală a acestuia, o cercetare aplicată și comparativă cu surse cartografice sau imagini satelitare, accesibilitatea online și de oriunde la patrimoniul european. Digitizare patrimoniului cultural și natural este un subiect tratat cu mare atentie la nivel național și european prin care se urmarește atât conservarea și protejarea patrimoniului, cât și promovarea și dezvoltarea acestuia. Diseminarea rezultatelor noastre se va face sub diferite forme: prin organizarea unei expoziții foto-documentare online, conferințe periodice organizate de membrii echipei, pentru a comunica publicului stadiul proiectului, metodele utilizate și rezultatele acestuia. Pentru a face cunoscute rezultatele cercetării noastre, vom organiza activități muzeale online cu elevii și tineri din județele Tulcea și Constanța.
În cadrul proiectului, au fost realizate vizite în teren, la situri din județele Tulcea și Constanța care necesită o digitizare a peisajului utilizând metode moderne.
#ICEM #MINAC #ProNoviodunum #Eurocentrica #LAND[MAP] #AFCN

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea.

O nouă monedă comemorativă din Costa Rica - 29.09.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.


#COSTA_RICA 2021: 500 Colones "Bicentenary of independence"
New bimetallic country!
Diam: 28 mm
Thick: 2,25 mm
5.000.000 million coins for general circulation
coloured version also issued
 


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Letonia - 29.09.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

For next week, specifically on Tuesday, October 5, the Bank of Latvia announces the release of the commemorative 2-euro coins for the years 2020 and 2021: «Latgalian Ceramics» and «Centenary of the 'de jure' recognition of the Republic of Latvia '. Both coins had already been issued in their collector versions, now they will circulate when they begin to be distributed in rolls of 25 coins, as the Bank itself has communicated.

2 euro commemorative 2020 coin - Latgalian Ceramics
 

 The issue volume for this coin is 412,000 pieces. 400,000 will be issued in rolls of 25 coins destined for circulation on Tuesday, October 5. 5,000 in BU quality presented in a coincard, like the one you see in the image above, were put on sale at a price of € 7.90 last year. The remaining 7,000 were put up for sale in the 2020 Euroset along with the rest of the circulating coins of that year, at a price of € 25.
 

The coin, the work of the artist Gundega Rancāne and the engraver Jānis Strupulis, is dedicated to the pottery of Latgalia or Latgaliana. This traditional pottery existed for long periods of time in two districts, Latgalia and Curland (Latgale and Kurzeme in Latvian, respectively), but only in Latgalia has it survived over the years and has been passed down from generation to generation. Latgalian pottery is also part of the Latvian Cultural Canon.
 

The motif represents a characteristic piece of Latgalian pottery, the clay candlestick. It bears the inscription «LATGALES KERAMIKA» (Latgalian ceramics), the name of the country, «LATVIJA», and the year of issue, «2020».

The edge of the coin, like all 2 euro circulation coins of the Republic of Latvia, bears the inscription "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU *" (God bless Latvia). The new commemorative 2 euro coin has been minted by UAB Lietuvos monetų kalykla (Lithuania).


2 euro commemorative 2021 - Centenary of the 'de jure' recognition of the Republic of Latvia 
 

 
 

The issue volume for this coin is 412,000 pieces, of which 400,000 will be destined for circulation and presented in rolls of 25 units on October 5. 5,000 in BU quality were made available to collectors presented in coincards, and finally another 7,000, in the same quality, are part of the 2021 euroset along with the rest of the circulating coins dated 2021.
 


The national side of the commemorative coin, designed by artist Zane Ernštreite, bears the inscription "100 LATVIJA DE IURE" as well as the year of issue (2021). At the same time, the inscription "Latvija" also indicates the name of the issuing country. The edge of the coin, like all 2 euro circulation coins of the Republic of Latvia, bears the inscription "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU *" (God bless Latvia).

 
 
Sursa informațiilor aici.

marți, 28 septembrie 2021

O nouă monedă comemorativă din Portugalia - 28.09.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Portugal 5 euro 2021 - Dinheirosaurus Lourinhanensis
New silver commemorative type:

"Dinosaurs of Portugal: Dinheirosaurus Lourinhanensis"

TECHNICAL DATA
Composition: silver .925
Diameter: 30.00 mm
Weight: 14.00 g
Mint: Imprensa Nacional-Casa da Moeda (Portugal)
Artist: Joana Bruno

A .925 silver proof type (2,500 pcs) has been issued also.

LINK: Imprensa Nacional-Casa da Moeda


Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Australia - 28.09.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Australia 2 dollars 2020 - Tokyo Olympics
Five new commemorative types:

"Australian Team in Tokyo Olympic Games 2020"

TECHNICAL DATA
Composition: aluminium-bronze
Diameter: 20.50 mm
Weight: 6.60 g
Mint: Royal Australian Mint (Australia)

(news by Eddy Reynaert)
(image from Peter Kaminsky)

LINK: Royal Australian Mint


Sursa informațiilor aici.

Un nou tip de monedă de circulație din Macedonia de Nord - 28.09.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

North Macedonia 1 denar 2020 - New country's name
New circulating type after the change of the country's official name:

"Republic of North Macedonia - Република Северна Македонија"

TECHNICAL DATA
Composition: brass and copper plated steel
Diameter: 23.80 mm
Weight: 5.10 g
Edge: plain

(images from eBay seller 1388andrew)
(news by Eddy Reynaert)


Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Spania - 28.09.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

As every year, the 30 euro coin raises a lot of expectation both in regular and occasional collectors. This year's one was not going to be less, and although we already knew the subject to which it would be dedicated, which I advanced here on July 4, knowing the image that it will present is almost the most important thing when deciding whether to acquire it. or not. I think that the best assessment is made with the first impact that it gives us the first time we see it, and if I base it on that, I liked it a lot. We will see what you think.

I remind you for those of you who still do not know, that the 2021 € 30 coin is dedicated to "Xacobeo Holy Year 21 - 22". Exceptionally, this Xacobeo is celebrated throughout 2021 and 2022. This decision was the result of the unanimous request that Galicia issued to the Holy See with the aim that pilgrims had the possibility of visiting the Cathedral of Santiago safely despite the current circumstances of the Covid-19 pandemic.


On the reverse, occupying the central part of the coin, there is an allegorical image of the "road" with a pilgrim and the Cathedral of Santiago de Compostela. Above this image, horizontally and in capital letters, the value of the piece 30 EURO, and the mint mark. On the left, in an ascending circular direction, the legend XACOBEO 21 · 22, accompanied by a representation of the pilgrim's staff. 


At the bottom left, and within a circle, a scallop shell, 21 · 22, the mint mark and an arrow appear in the form of a quadruple latent image. Surrounding the motives and legends one pearl beading.


On the obverse the superimposed effigies of Their Majesties the Kings Don Felipe VI and Doña Letizia are reproduced. In the upper part of the coin, in a circular sense and in capital letters, the legend FELIPE VI Y LETIZIA. At the bottom of the coin, in capital letters, the legend ESPAÑA and the year of issue 2021, separated by a fleur de lis. Surrounding the motives and legends one pearl beading.

Characteristics of the coin

Face value: 30 euro
Composition: Silver of 925 thousandths, the rest copper
Weight: 18 g
Diameter: 33 mm
Maximum volume of issue: 1 million
Date of issue: Beginning of November (to be confirmed)

The currency can begin to be reserved in a multitude of commercial banks, and when it is issued, it can be purchased in all branches of the Bank of Spain at its face value, 30 euros. It is not a currency that has liberating power, come on, it cannot be paid with it. What you can do, without a day getting tired of it or need the money, is to exchange it for the 30 euros paid at any Bank of Spain.

My thanks to Domingo López for his collaboration.
 
 
Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Monaco - 28.09.2021

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

For those interested in being able to acquire any of the 15,000 commemorative 2-euro coins that Monaco issues in 2021 dedicated to the "Tenth anniversary of the wedding of Prince Albert II and Princess Charlene", inform you that its issuance and sale will take place Wednesday October 6 at 10 am.

This is what the Musée des Timbres et des Monnaies de Monaco has just announced in its online store, where the coin will be sold exclusively. The sale price will be € 120, the same as in previous years, with shipping costs to Spain and other European countries of € 35. The sale will be limited to one coin per person. In order to buy, it is essential to be registered on the store's website previously.


The images that illustrate this entry are those that the Musée des Timbres et des Monnaies de Monaco has posted on its website, where it already lets us see the image of the coin and its presentation, a coin that will only be issued in Proof quality.

From here you can access the exact place in the store where the coin will be sold.


The inner part of the coin features, in the center, the effigies of Prince Albert II and Princess Charlene. At the top is the name of the issuing country "MONACO". At the bottom the legends «2011 - MARIAGE PRINCIPIER - 2021», among which are inserted the mint mark of the (Monnaie de Paris, Pessac) and that of the engraver, Joaquín Jiménez. The twelve stars of the European Union appear on the circular crown.

2 euro commemorative coins 2021

2 euro commemorative Monaco coin
 

 

Sursa informațiilor aici.

Vasul pântecos de tip Lăpuş

 


Vasul pântecos de tip Lăpuş, tumulul 5/1967, necropola tumulară de la Lăpuş (Lăpuş, punctul Podanc, jud. Maramureş), a doua jumătate a mileniului II î.Chr., Epoca târzie a bronzului, grupul Lăpuş, faza I, este „Exponatul săptămânii” începând de azi până duminică 3 octombrie 2021. Vă așteptăm în vizită să vedeți îndeaproape acest exponat spectaculos.
Piesa a fost descoperită în timpul cercetărilor arheologice sistematice din anul 1967 în tumulul 5 (dimensiuni Hmax 1,20 m, Dmax 13,50 m). În cursul săpăturilor arheologice, întreprinse de Carol Kacsó, în interiorul movilei ridicată din pământ, a fost identificată o vatră de incineraţie având forma aproximativ pătrată, cu lungimea laturilor de 4,50 x 4,65 m. În mijlocul vetrei au fost descoperite mai multe fragmente ceramice, un buton discoidal de bronz cu un rest de tijă, 39 perle şi trei bobiţe de aur. Câteva fragmente ceramice au fost descoperite şi în mantaua movilei.
Vasul de tip Lăpuş are corpul bitronconic, baza dreaptă, gâtul lung şi conic, marginea lăţită şi răsfrântă spre exterior. Pe diametrul maxim al corpului, se află, dispuse simetric, patru proeminenţe zoomorfe, redate realist, reprezentând capul unui bovideu. Foarte probabil, partea inferioară a corpului nu a fost decorată. Partea superioară a corpului, inclusiv proemineţele, gâtul vasului precum şi partea superioară a buzei sunt decorate prin incizie-excizie cu motive geometrice, registre înguste umplute cu linii în zig-zag, mici triunghiuri alăturate; sub margine, între buză şi partea superioară a gâtului se găsesc caneluri oblice. Fiecărei proemineţe îi corespunde pe buză o mică perforaţie.
Vasul a fost realizat din pastă semifină cu pietricele de mici dimensiuni în pastă, angoba are culoarea brun-cărămizie cu flecuri negre-cenuşii.
Piesa a fost restaurată, lipsindu-i partea inferioară.
Vasul se păstrează la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (MJIAMM); nr. inv. 13560.
Bibliografie
Carol Kacsó, „Repertoriul arheologic al judeţului Maramureş”, ediţia a II-a, Editura Ethnologica, Baia Mare, 2015, p.376, fig.140.
dr. Dan Pop, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane - piese din jud. Alba VIII

 







Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie a.c. la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.
Așezarea fortificată de la Cugir este reprezentată la Madrid printr-o serie de artefacte descoperite în mormântul princiar dezvelit în anul 1979. Din inventarul mormântului de incinerație s-au mai păstrat carul ceremonial, coiful din fier, o cămașă de zale, sabia, pumnalul curb cu teaca din fier, partea metalică a unui scut, zăbale de la trei cai, o aplică din aur ornamentată zoomorf care împodobea fruntea unui cal, aplice și piese de argint topite de focul rugului funerar. Peste resturile incinerate a fost depus un vas din bronz și o fructieră dacică de mari dimensiuni. Peste întreg ansamblul funerar s-a ridicat un tumul de pământ. La Madrid pot fi admirare câteva piese din car, o zăbală, vasul de bronz, teaca pumnalului și aplica din aur.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.