LINK EXCHANGE

sâmbătă, 14 august 2021

SUPERORGANISMUL – VIAŢA COMPLEXĂ A TERMITELOR

 

"SUPERORGANISMUL – VIAŢA COMPLEXĂ A TERMITELOR


Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ organizează expoziţia intitulată: „SUPERORGANISMUL – VIAŢA COMPLEXĂ A TERMITELOR”, expoziţia aduce în atenţia publicului larg un grup de insecte sociale puţin cunoscut în ţara noastră şi anume termitele.

Frecvent întâlnite în zonele tropicale şi subtropicale, termitele reprezintă un grup ecologic de succes ocupând habitate umede şi uscate pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

În anumite regiuni ale Terrei aceste insecte sunt adesea privite cu teamă, fiind renumite pentru daunele pe care le aduc construcţiilor din lemn. Pe de altă parte, termitele sunt cunoscute drept constructori remarcabili, capabili să clădească cuiburi cu coşuri înalte (termitiere) de peste 5 metri înălţime. Cu ajutorul lor, termitele ajustează temperatura şi cantitatea de aer din interiorul cuibului, la un nivel optim creşterii a zeci de alte generaţii de mici insecte sociale.

Aceste construcţii sunt o sursă permanentă de inspiraţie pentru arhitecţi şi ingineri în încercarea de a imita sistemul ingenios de ventilaţie al termitierelor în construcţiile proiectate de om.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate informaţii despre originea şi evoluţia acestui grup de insecte, modul de viaţă al termitelor, importanţa economică a micilor constructori.

De asemenea, sunt ilustrate faimoasele termite crescătoare de ciuperci, cunoscute pentru termitierele gigante pe care le construiesc în savanele africane. Un mulaj la scară redusă exemplifică arhitectura unei termitiere şi a sistemului de ventilaţie al acesteia.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze şi o secţiune printr-un cuib de termită subterană (Reticulitermes lucifugus), singura specie cunoscută până în prezent în ţara noastră.

Expoziţia este rodul unei colaborări dintre Complexul Muzeal Naţional Neamţ - Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ şi Complexul Muzeal de Ştiintele Naturii “Ion Borcea” Bacău.

muzeograf,
dr. Emilian Pricop

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu