LINK EXCHANGE

marți, 3 august 2021

Iasca de cioată a foioaselor (Trametes versicolor (L.) Lloyd 1921)

 



Deschiși permanent pentru cunoaștere!
Începând de azi EXPONATUL LUNII AUGUST la Muzeul de Științele Naturii este


Iasca de cioată a foioaselor (Trametes versicolor (L.) Lloyd 1921) 


Această iască este o ciupercă încadrată sistematic în familia Polyporaceae, Ordinul Polyporales, Clasa Agaricomycetes, Încrengătura Basidiomycota, Regnul Fungi.
Etimologie: lat. trama = tramă, ţesut; lat. vertere = a schimba, color = culoare (care îşi schimbă culoarea, de culori variate).
Alte denumiri populare: iască de cioată, coada curcanului, fusta țigăncii. Ciuperca mai este numită și Kawaratake în japoneză și Yun zhi în chineză
Descriere: basidiocarpul este peren, sesil, concrescut la bază cu alte exemplare, dispuse imbricat, în formă de rozetă, adeseori cu marginea ondulată sau lobată, cu diametrul de 1-10 cm şi grosimea de 1-3 mm. Suprafaţa este catifelată, zonată concentric, de culori variate (cenuşie-gălbuie, brună, cafenie, roşcată, brun-albăstruie sau neagră. Trama este subţire, coriacee, de culoare albă. Tuburile sporifere sunt de 1-2 mm, iar porii sunt mici, rotunzi, iniţial albi, iar apoi devin gălbui-roşietici. Culorile benzilor deosebit de variate sunt în raport de structura genetică a ciupercii, dar și de compoziția chimică a substratului nutritiv.
Ecologie: este una dintre cele mai răspândite specii xilofage întâlnită la arborii foioşi. Creşte solitară sau în grupuri imbricate, pe lemnul în descompunere al foioaselor şi mai rar, al coniferelor. Este răspânită în pădurile de foioase, uneori şi în cele de conifere şi produce un putregai alb-gălbui al lemnului. Este apreciată pentru că „igienizează” pădurile, adică descompune lignina, reciclând astfel substanțele organice și sărurile minerale prezente în lemn.
Categoria ecologică: saprofită lignicolă. Dinamica sezonieră: creşte tot timpul anului. Răspândire: Europa, America, Asia. Comestibilitate: necomestibilă.
Trametes versicolor este una dintre cele mai studiate ciuperci medicinale, datorită potențialului ei în consolidarea sistemului imunitar. Ciuperca este folosită în medicina tradiţională chineză pentru proprietăţile sale imunomodulatorii, hepato-protective, antimicrobiene, antitumorale, analgezice, datorită conţinutului de polizaharide şi polipeptide.
Polizaharida-K (PSK), extrasă din Trametes versicolor, este utilizată ca adjuvant în tratamentul cancerului în Japonia, unde este cunoscută sub numele de kawaratake şi aprobată pentru uz clinic. PSK a fost studiat în cercetările clinice la persoane cu diferite tipuri de cancer și deficienţe imune, dar eficacitatea acestuia rămâne neconcludentă.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu