LINK EXCHANGE

sâmbătă, 3 iulie 2021

Vasul de tip askos de la Ciolăneștii din Deal (jud. Teleorman)

 

Vasul de tip askos de la Ciolăneștii din Deal (jud. Teleorman)

Situl gumelnițean de la Ciolăneștii din Deal este situat în marginea de nord-est a satului, în lunca inundabilă.
Așezarea este menționată încă din răspunsurile Chestionarul arheologic popular completat între anii 1871 şi 1874, la cererea Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice. Cercetarea sa a cuprins sondaje arheologice de salvare efectuate de către M. Petrescu-Dîmboviţa, S. Sanie, Al. Marinescu (1964, 1965) şi săpături sistematice conduse de A. Niţu şi Al. Marinescu, în 1966.
În urma săpăturilor s-a stabilit stratigrafia generală, demonstrându-se existenţa mai multor niveluri printre care două cu locuinţe incendiate, toate aparținând culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniul V î. Hr.).
În patrimoniul Muzeului Județean Teleorman se află printre alte artefacte, peste 100 de vase ceramice întregi și întregibile (unele prezentate în sala Eneoliticul a Expoziției permanente de arheologie). Printre ele se remarcă două vase de tip askos.
Cel prezentat, descoperit în anul 1966, cu dimensiuni medii (lungimea: 23,5 cm, lățimea: 16 cm și înălțimea de 15 cm), este modelat din lut de culoare cărămiziu-gălbuie, fiind ars oxidant. Este de formă bombată, cu fundul plat şi gura uşor oblică. În partea superioară se află o toartă, ovală în secţiune. Întreaga suprafaţă a vasului prezintă urme de lustruire. Posibil a făcut parte din inventarul unei locuințe incendiate.
Acest tip de vas, alături de cele zoomorfe, antropomorfe, vasele de tip rhyton, a fost încadrate în categoria vaselor cu destinație cultică, fiind legat probabil alături de rhyton de libații.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu