LINK EXCHANGE

marți, 27 iulie 2021

CUPTORUL PENTRU ARS CERAMICĂ DE LA VISTIREASA

 

CUPTORUL PENTRU ARS CERAMICĂ DE LA VISTIREASA

În anii 2011, 2012 s-a desfăşurat în judeţul Teleorman o cercetare arheologică preventivă prilejuită de construirea „Variantei ocolitoare a municipiului Alexandria”. Această şosea, cu o lungime de 13,27 km, se desprinde din DN 6 în apropiere de km 84, ocoleşte în partea de nord municipiul şi comuna Nanov, traversează râul Vedea, ocoleşte prin nord comuna Buzescu şi revine în DN 6 la km 98+785. Traseul a intersectat o zonă cu un bogat potenţial arheologic, cercetarea arheologică ducând la identificarea a 11 situri, dintre care 10 aşezări şi o necropolă, ce se întind cronologic din neolitic, până în evul mediu târziu.
Pentru evul mediu timpuriu (cultura Dridu, sec. VIII-XI), s-a descoperit în situl denumit „Vistireasa 2” (aflat pe teritoriul com. Nanov), la o adâncime de 70 cm, un cuptor pentru ars ceramică, foarte bine păstrat. Era de mari dimensiuni, având o groapă de acces în trepte, o gură de alimentare ovală, perfect conservată şi două încăperi suprapuse, separate de o placă prevăzută cu 10 găuri de formă circulară. Datorită arderii repetate şi a temperaturilor atinse, placa era foarte puternic arsă la roşu-cărămiziu, fiind foarte dură. Avea rolul de a permite accesul aerului cald din camera inferioară. Aceasta era săpată în lutul cruţat şi servea la arderea combustibilului introdus pe gura cuptorului. Nu era susţinută de nici un pilon, aşa cum există documentat pentru alte perioade istorice la aceste tipuri de cuptoare. Încăperea superioară, deasupra plăcii perforate, era camera propriu-zisă de ardere a vaselor, construită de obicei la suprafaţa pământului şi având la partea superioară o deschidere circulară pentru introducerea vaselor. Starea perfectă de funcţionare aduce informaţii complexe despre aceste instalaţii necesare în producerea unei ceramici de bună calitate şi despre nivelul tehnologic al populaţiei locale, în cuptor putându-se atinge şi 1000̊ C.
În imediata apropiere a cuptorului pentru ars ceramica, se afla un cuptor pentru redus minereul de fier. Acesta, la fel de bine conservat a fost prelevat, fiind adus la Muzeul Judeţean Teleorman pentru a face parte din expoziţia permanentă de arheologie.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu