LINK EXCHANGE

joi, 6 mai 2021

Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #4

 

Miercuri, 12 mai, continuăm călătoria în lumea arheologiei cu o nouă oprire pe linia fostei granițe a fostului Imperiu Roman (LIMES). Ajungem, astfel, la Porolissum, în nordul țării, alături de Prof. dr. Habilitatis Coriolan Horațiu Opreanu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Române.
„Porolissum: Capătul lumii sau pământul făgăduinței?” – titlul și premisa discuției ce ne va purta miercurea următoare – a Arheologiei pentru Toți -, pe drumuri romane, până la Complexul Arheologic Daco-Roman Porolissum, localizat astăzi în satul Moigrad-Porolissum, jud. Sălaj.
Porolissum a fost un avanpost al Imperiului Roman pe Limes-ul nord-vestic al provinciei Daciei. Acesta avea o poziție strategică și veghea principala rută de acces dinspre interiorul Podișului Transilvaniei spre câmpia nord-vestică, separate de culmile munților Meseș. Aici era capătul drumului roman imperial ce străbătea întreaga Dacie și prin trecătoarea numită „Poarta Meseșană”, sau în terminologie locală „La Strâmtură”, comunica cu teritoriile triburilor barbare, ajungând peste Câmpia Tisei până în provincia vecină, Pannonia. Această axă a fost principalul vector de mișcare a oamenilor, mărfurilor și ideilor, asigurând prosperitatea și identitatea aparte a așezării de la Porolissum.
#arheologiapentrutoti #arheologie #savethedate
------------------------------------
De ce vorbim tot anul despre LIMES?
Pentru că anul acesta România depune dosarul de candidatură pentru înscrierea în Patrimoniul Cultural Mondial (UNESCO) a monumentelor și siturilor care au format granițaa Imperiului Roman de pe fluviul Dunărea, cunoscută sub denumirea de limes dunărean. Programul Național Limes se referă la cei peste 1.500 km lungime ai limes-ului care străbate teritoriul României - cel mai lung sector al granițelor antice ale Imperiul Roman, care se desfășoară pe teritoriul unei structuri statale actuale. Limes-ul este un sistem de graniță complex, alcătuit preponderent din castre (tabere militare fortificate), turnuri, valuri de pământ și așezări urbane fortificate.
Programul Național Limes a fost instituit în anul 2014 de Ministerul Culturii cu scopul de a cerceta și valorifica monumentele și siturile romane care formau limes-ul roman și înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru o recunoaștere internațională a valorii cultural-istorice.
------------------------------------
De ce această inițiativă?
Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii. Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să facem cunoscute metoda și rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
Conferințele „Arheologia pentru toți” vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
---------------------------------------
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit - Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

 

Sursa informațiilor Institutul Național al Patrimoniului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu