LINK EXCHANGE

miercuri, 14 aprilie 2021

Conus textile - este un melc marin

 



EXPONATUL SĂPTĂMÂNII
Conus textile - este un melc marin care trăiește în apele Mării Roșii, în Indo-Pacificul tropical, largul Australiei, Noii Zeelande, Oceanul Indian din estul Africii până în Hawai și Polinezia Franceză.
Specia se găsește frecvent în zona litorală, unde este foarte prezentă în nisipul curat, adesea ascunsă sub pietre și corali, cel mai adesea la adâncimi de aproximativ 10 m.
Cochilia acestui melc este groasă și are suprafața lucioasă; modelul de colorare este extrem de variat: pe un fond alb sau alb-albăstrui, prezintă o rețea de linii ciocolatii până la maro închis, care mărginesc triunghiuri mici ce apar sub forma unor marcaje textile suprapuse. Pete gălbui sau maronii sunt aranjate în trei benzi întrerupte, dispuse în jurul cochiliei. Lungimea tipică a adulților este de aproximativ 9,0 cm.
La fel ca toate speciile din genul Conus, acest melc este prădător și veninos. Pentru a-și ucide prada injectează un venin foarte toxic numit conotoxină. Proboscisul, vârful care ține dintele radular folosit în inocularea veninului, este asemănător unui harpon, acesta putând fi extins în orice parte a propriei cochilii.
Melcii din genul Conus sunt printre cele mai veninoase animale de pe pământ. Indivizii acestei specii pot provoca înțepături care nu sunt doar dureroase, dar care pot provoca și decese umane și, prin urmare, ar trebui tratați cu precauție extremă.
Animalele se adăpostesc ziua și ies la vânătoare noaptea, vânând în principal pești mici, viermi, cefalopode moarte, creveți, dar și multe alte specii de melci marini.
Femela depune câteva sute de ouă, care eclozează după aproximativ 16 sau 17 zile. După eclozare, larvele plutesc în curent timp de aproximativ 16 zile. După aceea, se așează la fundul oceanului. În acest moment, lungimea lor este de aproximativ 1,5 mm.
În lista speciilor amenințate cu extincția a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), Conus textile este clasificat cu statut ”puțin îngrijorător”.
Cochiliile acestei specii sunt adunate la nivel local pentru și de către turiști și comercializate la nivel internațional pentru piața colecționarilor.
Exemplarul din colecția muzeului nostru provine din Noua Guinee, Golful Humboldt și a fost donat recent, alături de alte exemplare din aceeași zonă, de către dl ing. Suciu Andrei, căruia îi mulțumim. Este expus în sala a II-a a muzeului.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu