LINK EXCHANGE

miercuri, 10 februarie 2021

COȘULEȚUL VENEREI (Euplectella aspergillum)

 


EXPONATUL SĂPTĂMÂNII - COȘULEȚUL VENEREI (Euplectella aspergillum) este un burete marin ce trăiește în apele adânci ale oceanului Pacific, în apropierea Insulelor Filipine. Specii similare apar în apropierea Japoniei și în alte părți din vestul Oceanului Pacific și Oceanul Indian
Forma corpului este tubulară, curbată, asemănătoare unui coșuleț. Structural corpul acestor animale este un tub cilindric, cu pereți subțiri, în formă de vază, cu un atriu central mare. Corpul este perforat de numeroase deschideri, care sunt pur și simplu goluri parietale. Ca și alți bureți, se hrănesc prin filtrarea apei de mare pentru a captura planctonul. Se speculează că buretele valorifică bioluminescența pentru a atrage planctonul.
Scheletul corpului este compus în întregime din spiculi silicioși cu 6 colțuri, motiv pentru care mai sunt cunoscuți sub denumirea de bureți de sticlă. Spiculii sunt structuri microscopice din țesuturile buretelui, asemănătoare unor bastonașe, care oferă suport structural corpului. Combinația formelor de spiculi din țesuturile unui burete ajută la identificarea speciei. În cazul acestei specii, spiculii „se țes” împreună pentru a forma o plasă foarte fină, care conferă corpului buretelui o rigiditate ce nu se găsește la alte specii de bureți și le permite acestora să supraviețuiască la adâncimi mari.
Scheletele din silice prezintă un mare interes în știința materialelor deoarece proprietățile lor optice și mecanice sunt, în anumite privințe, superioare materialelor create de om.
Fibrele sticloase care atașează buretele de fundul oceanului, lungi de 5-20 cm și subțiri ca părul uman, sunt de interes pentru cercetători în obținerea și îmbunătățirea fibrei optice. Procesul actual de fabricație pentru fibrele optice necesită temperaturi ridicate și produce o fibră fragilă. Un proces la temperatură scăzută pentru crearea și aranjarea unor astfel de fibre, inspirat de bureți, ar putea oferi un control mai mare asupra proprietăților optice ale fibrelor.
Aceste nano-structuri sunt de asemenea potențial utile pentru crearea de celule solare mai eficiente, cu costuri reduse. Mai mult, structura lor scheletică a inspirat un nou tip de rețea structurală cu un raport de rezistență la greutate mai mare decât alte rețele pătrate armate diagonal utilizate în aplicații inginerești. Aceste schelete de bureți au configurații geometrice complexe, care au fost studiate pe larg pentru rigiditate, rezistență și propagarea minimă a fisurilor.
Coșulețul Venerei găzduiește adesea o pereche de creveți de sticlă, care, de obicei, nu pot ieși din interiorul buretelui datorită dimensiunii lor. În consecință, ei trăiesc în interiorul acestuia și au o relație mutualistă cu buretele până când mor. Acest lucru a creat din acest burete un simbol al iubirii nemuritoare în Japonia, unde scheletele acestor bureți sunt oferite ca daruri de nuntă.
În muzeul nostru poate fi observat în sala II.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

2 comentarii: