LINK EXCHANGE

miercuri, 6 ianuarie 2021

MALACHITUL

 



EXPONATUL SĂPTĂMÂNII


MALACHITUL este un mineral din grupa carbonaților, având culoare verde, de diferite nuanțe, dată de prezența considerabilă în compoziția lui a cuprului (aproxim. 57%). Se întâlnește adesea în roci de calcar unde, depozite de cupru s-au acumulat în zona pânzei freatice și cuprul a oxidat în contact cu apa. A fost descoperit în cantități mari în Australia, Congo, Namibia, Zair, Ural în Rusia, România (Moldova Nouă, Banat), Ungaria ca și în Arizona în SUA.
Denumirea de Malachit provine din limba latină molochitis care provine la rândul său din limba greacă μαλάχη (maláchē) ceea ce înseamnă nalbă (Malva sylvestris) o plantă din familia Malvaceae, denumire datorată culorii verzi intense a mineralului, asemenea frunzelor nalbei.
În Egiptul antic și Grecia antică malachitul a fost un mineral apreciat, din el s-au confecționat amulete și scarabei aducători de noroc; de asemenea mineralul măcinat era folosit ca material cosmetic pentru colorarea pleoapelor. Blocuri mari de malachit au fost folosite pentru a înfrumuseța diferite monumente: coloanele de la biserica Sfântul Isaac din Petersburg si cele din templul Dianei din Efes, cât și biserica Sfânta Sofia din Istanbul. În Evul Mediu, mineralul este folosit la lipirea obiectelor de aur. În anul 1840 în Palatul Ermitage din St. Petersburg a fost realizată Camera de Malachit în cinstea Împărătesei Alexandra: coloane de peste 3m înălțime, un șemineu sculptat în blocuri masive, pereții decorați cu bucăți de malachit.
Astăzi, utilizarea principală a malachitului este ca piatră semiprețioasă, în confecționarea de bijuterii. Din cauză că la prelucrarea mineralului ia naștere un praf toxic, mineralul prelucrat are un preț ridicat. Dacă în antichitate malachitul se monta numai în bijuterii de aur, astăzi el se montează cel mai mult în argint. Din cauza durității scăzute, bijuteriile cu malachit necesită toată atenția în ce privește întreținerea lor: evitarea expunerii la detergenți, surse de căldură, cosmetice, parfumuri.
În muzeul nostru pot fi observate eșantioane de malachit în sala I a muzeului.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipal de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu