LINK EXCHANGE

duminică, 17 ianuarie 2021

Descoperirea anului în România: coif corintic datat sec. VI – V î. Hr

 


”Este descoperirea anului, unicat în România. Singura descoperire de acest gen de la nordul Mării Negre, datează din 2018, când un coif corintic fragmentar a fost găsit într-un mormânt din secolul al V-lea î.Hr. în Peninsula Taman, la sud-vestul Rusiei. Asta pe care l-am găsit noi este întreg. Ipoteze despre modul în care a ajuns în albia Siretului sunt multe. Căile de comunicație se organizau după râuri. Ceea ce ne surprinde este faptul că o asemenea piesă ajunge atât de mult la nord. Asta înseamnă impactul civilizației grecești în lumea barbară și vorbim de secolul VI- V î. Hr. Vorbim despre Grecia din timpul lui Pericle. Statuia lui Pericle, care este celebră, are exact un coif de genul acesta”, a declarat comisarul Vitalie Josanu, ofițerul care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural din județul Neamț.

Coiful a fost recuperat, în ziua de 12 ianuarie, după ce polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Neamț au făcut două percheziții în Roman și în județul Iași.

”În urma descinderilor desfășurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din județul Iași, la locuința unui bărbat de 51 de ani, polițiștii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI – V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural național al României. Bunul ar fi fost descoperit de bărbatul în cauză în albia râului Siret. La activități au participat polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă și criminaliști din cadrul Poliției municipiului Roman”, se arată într-un comunicat al Poliției Neamț.

Bărbatul care a găsit coiful, în vara anului 2014, se afla la scăldat în albia Siretului. Și-a dat seama că este o piesă deosebită, dar nu a conștientizat valoarea ei și nici nu a predat-o. A fost însă cooperant când s-a trezit cu polițiștii la ușă, după aproape 7 ani, și a spus imediat că păstra coiful în podul casei.

Fabricate din bronz, coifurile corintice acopereau întregul cap și gât, aveau fante pentru ochi și gură și o protecție curbată pentru ceafă. Interiorul era căptușit cu țesătură sau cu piele pentru a proteja craniul războinicului.

Căștile corintice au apărut în Grecia în jurul secolului al VI-lea î.Hr. și constituie unul dintre simbolurile Greciei antice. Când un războinic murea, coifurile sale erau îngropate lângă el.

 

Sursa informațiilor Mesagerul de Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu