LINK EXCHANGE

duminică, 8 noiembrie 2020

Monede antice de la Panticapaeum

 



Monede antice de la Panticapaeum

În colecția Dr. George Severeanu, se păstrează un lot de monede antice emise de cetatea din nordul Mării Negre, Panticapaeum.

Aceasta a fost întemeiată de coloniștii greci din Milet la începutul sec. VI a.Chr. în strâmtoarea Kerci, pe țărmul estic al Crimeii, în zona denumită în antichitate Bosporul Cimmerian. Regiunea, cunoscută în istorie ca Regatul Bosporan, ce se întindea pe ambele maluri ale strâmtorii Kerci, cuprinzând cetățile grecești din peninsula Crimeea, pe cele din zona lacului Maeotis (Marea de Azov), întinzându-se pe țărmul Mării Negre până la Kalos Limen, ar fi intrat, conform lui Diodor din Sicilia sub conducerea regilor dinastiei Archaenactizilor, greci la origine, între anii 480-438 a.Chr. Autoritatea regilor greci ar fi fost uzurpată de tiranul Spartocus (438-431 a.Chr.), trac de origine, care preia puterea și stabilește începând cu anul 438 a.Chr. capitala regatului la Panticapaeum.

Acesta întemeiază dinastia Spartokizilor, ce deține autoritatea în zonă până spre 110 a.Chr., când ultimul său descendent, regele Pairisades V, copleșit de întețirea atacurilor triburilor scitice din zonă, cheamă în ajutor pe Diophantos, generalul lui Mithridates VI, regele Pontului, care face mai multe incursiuni împotriva lor. Evenimentele se precipită, astfel că Pairisades V este ucis în 107 a.Chr., în împrejurările revoltei sclavilor condusă de Saumacos, iar Regatul Bosporan intră sub autoritatea lui Mithridates VI, iar după înfrângerea acestuia, sub influența Imperiului Roman.

Dinaștii bosporani, traci elenizați, s-au intitulat arhonți până în vremea lui Eumelos (310-304 a.Chr.), care preia titlul de rege, ulterior păstrat și de descendenții săi. Este cunoscut în literatură ajutorul dat de Eumelos cetățenilor din Callatis, care se refugiază în Regatul Bosporan atunci când cetatea era asediată de mai multă vreme de trupele lui Lysimach, în momentul răscoalei ei împotriva regelui trac. Acesta le oferă sprijin refugiaților și chiar loturi de teren, pe care să îl lucreze în folosul lor, pe teritoriul orașului Psoa, aflat în sudul strâmtorii Kerci, pe malul vestic.

Panticapaeum cunoaște o înflorire economică însemnată datorită exportului de cereale, care se dezvoltă aici încă din sec. V a.Chr. Un client de seamă al grânelor din nordul Pontului era Atena, respectiv regiunea Atticii, care conform lui Demosthenes primea partea cea mai importantă din producția regatului. Bogăția provenită din comerțul cu cereale este vizibilă și în emisiunile monetare ale orașului, al cărui atelier bate monede de aur, argint și bronz, încă de la începutul sec. V a.Chr. Cele mai răspândite emisiuni sunt imprimate cu capul zeului Pan (eroul orașului), bărbos, cu părul răvășit, ce poartă uneori o cunună de frunze de iederă. În ce privește nominalul, monedele de argint sunt emise ca tetradrahme, drahme și subdiviziuni ale drahmei, într-o mare varietate, care este mai rar întâlnită în alte monetării grecești.

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu