LINK EXCHANGE

sâmbătă, 29 august 2020

Recomandare editorială: Iosif Vasile Ferencz, Corneliu Beldiman (ed.), ”Artă și meșteșug în epoca regatului dac. Artefacte de os și corn. Catalog / Art and craftsmanship during dacian kingdom. Bone and antler artefacts. Catalogue”, Cluj-Napoca, 2012

 






 

O nouă publicație a specialiștilor din MCDR!


EXPOZIȚIA ȘI CATALOGUL. MODURI DE FINALIZARE A UNEI CERCETĂRI.


Iosif Vasile Ferencz, Corneliu Beldiman (ed.), ”Artă și meșteșug în epoca regatului dac. Artefacte de os și corn. Catalog / Art and craftsmanship during dacian kingdom. Bone and antler artefacts. Catalogue”, Cluj-Napoca, 2012


”Printre activitățile științifice desfășurate de către instituțiile muzeale se numără, evident, și cercetările arheologice, fie ele sistematice ori preventive. O parte dintre piesele descoperite, după ce sunt trecute prin toate etapele preliminare (inventariere, restaurare, conservare etc.), ajung să facă parte din expoziții și să fie incluse în cataloage, cărți de autor sau diferite articole apărute în publicații științifice.
Volumul la care ne referim, catalogul despre artefacte din os și corn datând din epoca regatului dac, are la bază o expoziție organizată în anul 2012 de către Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir - Facultatea de Istorie București, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara, Muzeul de Istorie Sighișoara și Asociația Pro Corvina Hunedoara.
El vine în completarea catalogului (implicit a expoziției) despre ceramica din aceeași perioadă. Editorii, Iosif Vasile Ferencz și Corneliu Beldiman, și-au propus să prezinte „tema prelucrării materiilor dure animale la daci (os, corn de cervide, cochilii) după toate datele cercetării actuale, dar, în egală măsură, dintr-o perspectivă didactică și din aceea a unui eseu istoric”, pentru a se adresa unui public cât mai larg (p. 11).
Catalogul conține, pe lângă o Prefață și un Argument, și o prezentare a expoziției vernisate pe data de 24 mai 2012, o Listă a autorilor articolelor științifice prezentate, texte științifice, precum și sute de fotografii și planșe care redau piese și aspecte din cadrul expoziției sau momente de la vernisaj. Fiind o muncă de cercetare în echipă, editarea catalogului se datorează următoarelor persoane: Mihaela Ion, Diana-Maria Sztancs, Iosif Vasile Ferencz, Corneliu Beldiman, Marius Barbu și Cristian Constantin Roman.
Temele abordate în texte sunt diverse, pornind de la artefactele din materii dure animale în preistorie și protoistorie, aspecte privind arheozoologia, materiile dure animale, speciile domestice și sălbatice în vremea geto-dacilor, vânătoarea și pescuitul până la prezentarea vestigiilor și artefactelor din câteva situri arheologice precum Ardeu - Cetățuie, Hunedoara - Grădina Castelului, Sighișoara - Wietenberg sau Unip - Dealul Cetățuica. Nu lipsește prezentarea unor date experimentale despre meșteșugul antic al prelucrării materiilor dure animale, reconstituirea unui atelier de meșter dac etc.
În plus, editarea acestui volum în format bilingv (română și engleză), îl face accesibil pentru orice cercetător în domeniu sau pasionat de istorie”, Dr. Daniel I. Iancu, Cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă a MCDR Deva.
Lectură plăcută!

 

Sursa informațiilor MCDR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu