LINK EXCHANGE

marți, 28 iulie 2020

Povestea controversată a brățărilor dacice de aur la Viasat History

Povestea controversată a brățărilor dacice de aur va fi difuzată la Viasat History, joi, 30 iulie 2020, anunță hdsatelit.com.


THE HUNT FOR TRANSYLVANIAN GOLD - Povestea impresionantă a artefactelor arheologice din Transilvania, vechi de 2.000 de ani, traficate ilicit în Europa şi SUA, difuzată în iulie și august, la Viasat History.


Documentarul dezvăluie o călătorie lungă de zeci de ani a unor artefacte transilvănene de aur - brățări dacice datând din secolul 1 î.H. Traficate din România printr-o largă și profesionistă rețea de intermediari sârbi, acestea ajung pe piețele europene și americane de antichități și, în cele din urmă, la magazine de antichități și case faimoase de licitații, precum Christie’s.


Procurorul Augustin Lazăr, neobosit în investigațiile sale în opt țări, ordonă în cele din urmă arestarea a treizeci și trei de persoane și solicită mărturia în instanță a peste 100 de persoane. Eforturile sale au dus la recuperarea a treisprezece din cele douăzeci și patru de spirale din aur masiv, expuse la Muzeul Național de Istorie a României în 2011.


În 2011, la București, 13 spirale de aur au fost făcute publice la Muzeul Național de Istorie a României, după ce 4 fuseseră aduse în capitală în 2007. Erau însă artefacte originale, parte din tezaurul dacic, ori sofisticate falsuri, măiestrit realizate?


Primul dintre obiectele pe care arheologul german Barbara Deppert-Lippitz le numește „cele mai senzaționale descoperiri ale secolului trecut” nu a ieșit la suprafață într-un muzeu, ci la casa de licitații Christie's din New York.


Între mai mult de o sută de piese de bijuterii antice aflate la vânzare în 8 decembrie 1999, se afla Lotul 26, o brățară din aur în formă de șarpe, pe care casa de licitații a identificat-o drept „podoabă pentru braț, greacă ori tracică, din aur masiv”. Christie estima că o va vinde cu până la 100.000 de dolari. Vânzarea a fost, însă, anulată din pricină că originea nu i-a putut fi stabilită cu exactitate, iar brățara și proprietarul acesteia au dispărut din nou în lumea subterană a artefactelor antice.


A fost nevoie de 11 ani pentru ca arheologii și oamenii legii din România să conecteze această podoabă cu diverse alte rapoarte de jafuri din munții Transilvaniei.


Deși nu a fost niciodată recuperat, Lotul 26 a pornit o căutare internațională pentru a recupera moștenirea pierdută a Daciei, căutare care s-a purtat pe două continente și în cel puțin 8 țări.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

2 comentarii:

  1. Sa vezi ce se afla la Viena in muzee din comorile Transilvane!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Transilvania a fost în imperiu până la 1918, deci unde ar fi decât la Budapesta și Viena?

      Ștergere