LINK EXCHANGE

duminică, 7 iunie 2020

Jad galben


Jad galben
Nr.inv.1043
D = 17 mm, G = 1 g


Varietate de jad


Varietăți de jad

Ne gândim la voi!

Până la redeschiderea muzeului pentru vizitare, vom continua prezentarea colecțiilor muzeale, informații și imagini despre bunuri muzeale, expuse sau depozitate.

Jad galben – donația d-lui prof.emerit Vania Atu

Jadul este un silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, mineral din grupul piroxenilor, format în rocile metamorfice în condiții de presiune ridicată și temperature relative scăzute. Poate apărea în asociație cu serpentenit, muscovit, aragonit sau cuarț.

Are un luciu sticlos cerat, translucid până la opac, cu o duritate de 6,5-7, sistemul de cristal este monoclinic prismatic.

Numele de Jad (‘Yu’) cum este numit în China definește practic două pietre recunoscute separat în anul 1863 și anume jadeitul și nefritul. Denumirea de jad, comună acestor două pietre, se datorează caracteristicilor similare. Jadeitul este extras în S.U.A, Myanmar, Guatemala, Kazakhstan, Rusia, Italia. Nefritul este extras în special în Canada, Noua Zeelandă și China. Una dintre cele mai mari surse de jadeit, cea din Myanmar, furnizează Chinei de mai bine de 200 de ani jad imperial translucid.

Este una din pietrele sacre pentru chinezi, maiași și cultura Maori din Noua Zeelandă. În tradiția chineză jadul simbolizează cele cinci virtuți ale umanității: înțelepciunea, compasiunea, dreptatea, modestia și curajul. Simbolurile acestor virtuți au fost și sunt adesea sculptate în jad.

Jadul se poate zgâria foarte ușor, trebuie ferit de șocuri, inclusiv de cele termice, își poate schimba culoarea în urma expunerii îndelungate la lumină.

Jad galben, se spune că ajută în dobândirea unei mai bune înțelegeri a sexului opus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu