LINK EXCHANGE

marți, 2 iunie 2020

Descoperirea unei monede unice care a cauzat controverse istorice

O monedă unicat, veche de 1.300 de ani, cu chipul unui rege saxon obscur, s-ar putea vinde la o licitație cu 15.000 de lire sterline, după ce detectoristul care a găsit-o a petrecut trei ani încercând să dovedească autenticitatea descoperirii sale.


Experți și savanți au respins autenticitatea monezii din argint, despre care Andy Hall spune că a descoperit-o într-un câmp noroios din Wiltshire (sud-vestul Angliei), întrucât moneda înfățișa chipul unui rege saxon practic necunoscut. Mai mult, data la moneda a fost emisă - anul 826 d. Hr. - ar fi însemnat că toate cărțile de istorie despre Marea Britanie ar trebui să fie rescrise.


Detectoristul de metale în vârstă de 55 de ani a decis însă să dovedească savanților că au greșit: el a petrecut următorii trei ani examinând moneda cu ajutorul altor experți și chiar a plătit 300 de lire sterline pentru a fi analizată metalurgic. Testele științifice au confirmat că moneda are 95% argint și compoziția este „complet în concordanță cu monedele din perioada 810–840 d.Hr”.

Chipul înfățișat pe monedă este al unui rege saxon Ludica, care a condus un an, între anii 826 și 827 d.Hr., în Mercia - un regat care includea Londra sau „Lundenwic”, așa cum era denumită în acea perioadă.

Conform înregistrărilor istorice, Londra a căzut în mâinile regelui Wessex Ecgberht ca urmare a bătăliei de la Ellendun, din 825 d.Hr.


Cu toate acestea, moneda descoperită de Hall demonstrează că Mercia păstra încă Londra în anul 826 d.Hr. Prin urmare, nu a căzut sub controlul lui Ecgberht decât după ce Ludica a fost ucis în luptă în anul 827 d.Hr.

Moneda prezintă bustul lui Ludica orientat spre dreapta, cu legenda LUDICA REX MER, în timp ce reversul prezintă inscripția LUN / DONIA / CIVIT pe trei linii.


Detectoristul a pus moneda în vânzare prin Dix Noonan Webb, care a estimat valoarea acesteia la 15.000 lire sterline.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu