LINK EXCHANGE

vineri, 15 mai 2020

TEZAURUL DE MONEDE DE AUR DE LA LĂRGUȚA

TEZAURUL DE MONEDE DE AUR DE LA LĂRGUȚA

(Descoperit în anul 1963 de R.S. Raicu pe „Dealul Vulturului”)

(nr. inventar 9590/A104; 9596/A83-103)

Unul dintre cele mai valoroase tezaure arheologice, descoperite și recuperate accidental pe teritoriul actual al Republicii Moldova, ce se află în custodia Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, îl reprezintă Tezaurul de la Lărguța.

Acesta este compus dintr-un vas din aur, cu înălțimea de 67 mm, diametrul gurii – 98 mm, diametrul registrului inferior de 86 mm, diametrul bazei de 22 mm. Tezaurul mai cuprinde 21 de monede din aur, din perioada domniei regelui macedonian Philip al II-lea (359-336 î.Hr.), tatăl lui Alexandru cel Mare (Macedon).

Valoarea patrimonială a acestuia este de o mare însemnătate, întrucât oferă detalii cu privire la evoluția relațiilor geților cu lumea macedoneană, consemnate și-n mărturiile lui Strabon și ale altor istorici antici.



Ediții: Monnaies et parures du Musée National d’Ethnographie et d’Histoire Naturelle de Chișinău. In: Corpus Nummorum Moldaviae, V.I, volum coordonat de Viorel Butnariu, Chișinău, Bons Offices, 2014, p. 13-16.; Г.А.Нудельман, Античный клад из села Ларгуца, В: Труды ГИКМ, II, 1969, c. 129-133.


Sursa informațiilor Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, rubrica Exponatul zilei.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Noi apreciem, interesul sporit față de rubrica ce o realizeaza in aceasta perioada Muzeul National de Etnografie și Istorie Naturală, dar pentru corectitudine, Va rugăm, să indicați că materialul a fost preluat de unde și rubrica în care a fost postat.

    Cu respect,

    Teodor Candu, director prim-adjunct MNEIN

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara,

      Am adăugat și rubrica în care apare acest articol la dumneavoastră pe website, sursa textului și imaginii era indicată în prealabil, în subsolul articolului cu link de trimitere(hyperlink) după textul Sursa informațiilor.

      Cu stimă,
      Gligor Adrian Borza, arheolog și administrator al blogului

      Ștergere