LINK EXCHANGE

miercuri, 20 mai 2020

Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București XIV - 20.05.2020






Tezaure monetare din colecțiile Muzeului Municipiului București

Tezaurul monetar descoperit la Bădila

Marele tezaur monetar a fost descoperit în anul 1906, în localitatea Bădila (care a dispărut începând cu anul 1948), com. Niculiţel, jud. Tulcea. Comuna Niculiţel este situată în nordul Dobrogei, în partea de nord-vest a judeţului Tulcea, la poalele dealurilor Niculiţelului.
După descoperire, o parte însemnată a monedelor au intrat în colecţia Academiei Române dar şi în mai multe colecţii particulare. Una dintre acestea a fost colecţia doctorului G. Severeanu. Conform bibliografiei dimensiunea tezaurului este destul de mare, cuprinzând câteva mii de piese, emisiuni ale Ţării Româneşti provenind de la Radu I, Dan I, Mircea cel Bătrân şi Vlad I, emisiuni ale Moldovei, de la Petru I Muşat, şi monede ungureşti bătute de Ludovic I de Anjou şi Sigismund de Luxemburg.
Lotul păstrat în colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” cuprinde 531 de emisiuni ale Ţării Româneşti, de la Radu I (1 ex.), Dan I (2 ex.) şi Mircea cel Bătrân (519 ex.) şi nouă falsuri de epocă după monedele ultimului domnitor.
Atât prin valoarea cât şi prin dimensiunea sa iniţială, tezaurul monetar descoperit la Bădila este deosebit de important şi a constituit un reper de plecare în cadrul cercetării monetăriei Ţării Româneşti în perioada domnitorului Mircea cel Bătrân, încă de la începutul secolului al XX-lea de când a fost descoperit.


Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu