LINK EXCHANGE

marți, 26 mai 2020

Monede antice cu reprezentarea lui Asklepios



Monede antice cu reprezentarea lui Asklepios

Asklepios este în mitologie fiul lui Apollo, înzestrat cu darul de a tămădui, fiind zeul medicilor și al artei medicale. El a fost încredințat pentru creștere și educație centaurului Cheiron, de la care va învăța arta de a vindeca. El devine atât de iscusit, încât își întrece profesorul și ajunge să stârnească mânia lui Hades și a lui Zeus pentru că nu numai însănătoșa bolnavii, dar putea chiar să-i readucă la viață pe cei morți. Stăpânul tunetelor va arunca un fulger asupra lui și îl va trăsni pentru că încălcase legea și orânduirea statornicite de el pe pământ.

Cel mai important sanctuar dedicat lui Asklepios era cel din Epidaur, de unde cultul său se va răspândi treptat în toată Grecia, cunoscând o propagare mai amplă în epoca elenistică. În templele sale, cum sunt și cele din Athena, Tricca din Thesalia, din insulele Cos, Creta și Rhodos, erau și centre de îngrijire ale bolnavilor prin tratamente specifice ca diete și băi, deoarece preoții săi dețineau cunoștințe medicale.

Asklepios este reprezentat cel mai adesea bărbos, cu trupul acoperit parțial de o mantie lungă, pe care o ține cu mâna stângă, cu un toiag în mâna dreaptă pe care se încolăcește un șarpe, simbolul reîntineririi. Uneori, în unele reprezentări apare însoțit de un câine. Pe monede apare adesea alături de Hygiea (personificarea Sănătății), care ține un șarpe, pe care îl hrănește dintr-o pateră (cupă). Mult mai rar este redat și Telesphoros, care este duhul convalescenței. Atributele lui Asklepios sunt toiagul pe care se încolăcește șarpele, cocoșul și patera.

În cetățile grecești de pe litoralul vestic al Mării Negre, zeul nu apare deloc pe emisiunile monetare din epoca autonomă. Acesta este doar atestat într-o dedicație elenistică de la Histria. Situația se schimbă în perioada romană, când el este redat deseori pe monedele cu efigie imperială de diferite nominaluri, de la cele de cinci assaria până la cele de doi assaria. Asklepios este reprezentat în ipostaza cunoscută, sprijinindu-se pe toiagul cu șarpe ori alături de Hygiea. Zeul este menționat într-o nouă dedicație de la Histria și este reprezentat de câteva statuete de la Tomis sau într-o stelă votivă descoperită la Horia, jud. Tulcea. El apare alături de Hygiea și Telesphoros într-o reprezentare plastică a triadei din epoca romană.

Monede cu reprezentarea lui Asklepios se păstrează și în colecția numismatică a Muzeului Municipiului București.


Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu